Příklad A

Zadání

Analýza počtu případů hospitalizace, průměrné ošetřovací doby a průměrných bodů dle věkových skupin a pohlaví  pro nemocnici DEMO, období roku 2007, zdravotní pojišťovnu 111 a oddělení  00064211.205.

 Kontext

Uvedený příklad je ukázkou možností mutlidimenzionálních analýz, které mají širokou škálu využití na všech úrovních řízení a v různých typech zdravotnických pracovišť. Analýzami tohoto typu lze sledovat změny sledovaných parametrů v závislosti na vnějších vlivech např. přesunu pojištěnců mezi zdravotními pojišťovnami, vlivem úhradových mechanizmů daného období, změnami objemů poskytnuté zdravotní péče.  

Postup

Každý uživatel po přihlášení do systému SW Lab DRG vybere v menu volbu Prohlížení ROLAP. Stisknutím tlačítka L „načíst“ se otevře dialogové okno,  ve kterém vyberete položku „Demografie“ a potvrdíte tlačítkem OK. 

Stisknutím tlačítka „Otevřít OLAP navigátor“ se otevře dialogové okno, kde v části „Filtr“ provedeme nastavení parametrů Období (rok 2007), ZP (111) a organizační struktura (odd 00064211.205). V části „Sloupce“  se provede výběr Míry a označí se ukazatel prum-body a potvrdíme vždy  tlačítkem OK.

 

Výstupem na základě zvolených parametrů je tabulka uvedená na obrázku. Pro potlačení prázdných řádků je možno použít tlačítka „Potlačit prázdné řádky/sloupce“. Chceme-li mít pro jednotlivé dimenze jejich názvy, stiskneme tlačítko „Zobrazit vlastnosti“. Výstup do EXELu je možný po stisknutí tlačítka „Spustit Excel“.

 

  

Naposledy změněno: pátek, 27. ledna 2012, 13.15