Systém DRG lze využít v mnoha oblastech v rámci zdravotnických zařízení. Může efektivně sloužit jako nástroj pro financování nemocnic, řízení nemocnic jako takových či pro srovnání kvality péče mezi jednotlivými nemocnicemi.

Systém DRG:

  • Poskytuje dokonalejší přehled o spotřebě finančních zdrojů a jednodušší a zejména průkaznější účtování zdravotní péče mezi poskytovateli a plátci.
  • Umožňuje spravedlivější přerozdělování dostupných zdrojů a tím i efektivnější plánování.
  • DRG je využíváno jak lékaři, tak managementem nemocnice. Hraje tak i roli komunikačního nástroje, který propojuje obě tyto sféry a kterému rozumí jak lékař, tak ekonom odpovědný za chod zdravotnického zařízení.
  • Na jeho základě, lze identifikovat i problémy vyskytující se v rámci řízení a chodu nemocnice (např. nalezení problémových oddělení a do jisté míry i k nalezení zdroje problému, kterým může být např. používání zbytečně nákladných léků, příliš dlouhá doba léčení apod.).

Je však třeba si uvědomit, že žádný úhradový systém nelze označit za ideální či dokonalý a ani DRG v tomto případě není výjimkou. Stejně jako u jiných systému lze nalézt mnoho faktorů a nevýhod, které mohou negativně ovlivnit použitelnost DRG. Zavedení systému tak ještě nutně nemusí vést k efektivnímu a spravedlivému financování péče.

Z faktorů, které ovlivňují použitelnost systému, lze jmenovat například kvalitu vstupních dat, kódování či podporu ze strany vlády či instituce, která je v zemi zodpovědná za fungování zdravotního sytému. Nevýhodou samotného systému je pak motivace ke snižování nákladů, což může vyústit až ke snižování standardu nemocniční péče. Z tohoto důvodu je nutné, aby byl souběžně se systémem DRG vytvořen i systém kontroly kvality zdravotní péče.

Naposledy změněno: sobota, 3. prosince 2011, 18.51