Délka pobytu LOS

Délka pobytu představuje dobu, kterou pacient stráví v nemocnici v rámci jednoho případu hospitalizace.

Odráží efektivitu využívání hospitalizačních lůžek oddělení či kliniky, kde je pacient léčen.Pomocí tohoto parametru lze při porovnání s obvyklými hodnotami identifikovat problémy v poskytování zdravotní péče, financování a řízení péče.

Výpočet: LOS = Datum ukončení případu – Datum začátku případu + 1

Přičemž první i poslední den se počítají jako celé dny.

Příklad
Pacient A byl hospitalizován 3.5. 2010 a do domácí péče byl propuštěn 15.5. 2010. Délka jeho hospitalizace 13 dní (15-3+1).
Pacient B byl hospitalizován 16.6. 2010 a do domácí péče propuštěn 7.7. 2010. Délka jeho hospitalizace byla 22 dní. Zde je výpočet trošku složitější, provedeme ho pro jednotlivé měsíce zvlášť a výsledky pak sečteme (30-16+1)+(7-1+1)=22 .

Průměrná délka pobytu ALOS

Průměrná délka pobytu se stanovuje jako průměr délek ze všech hospitalizací pro konkrétní skupinu případů a období. Jedná se buď o parametr produkce tzn. představuje průměrnou délku pobytu pro konkrétní soubor případů nebo o parametr DRG skupiny, jehož hodnotu lze nalézt v číselníku relativních vah.

Délka pobytu je aspektem silně ovlivňující náklady na léčení. Neplatí to však absolutně. V případech , kdy jsou vysoké náklady na speciální zdravotnických materiál, implantáty apod. Je pak vliv délky pobytu na náklady případu často nízký.

Příklad
V nemocnici byli v červnu 2008 hospitalizováni 4 pacienti, kteří byli následně zařazeni do DRG 08181 „ VELKÉ VÝKONY NA KOLENNÍM KLOUBU BEZ CC“. Délky jejich pobytu v nemocnici byly 3, 14, 16, a 47 dní. Parametr produkce ALOS pro tyto pacienty je 20 dní (3+14+16+47)/4 = 20.
V číselníku relativních vah pro rok 2008 jsme nalezli hodnotu ALOS (parametr DRG skupiny 08181) 14, 88 dne. Z porovnání vypočteného ukazatele (20 dní) a parametru DRG (14,88 dne) vyplývá, že délka hospitalizací uvedených pacientů je vyšší než průměrná délka hospitalizace v dané DRG skupině.

V rámci konkrétní DRG skupiny lze identifikovat případy s obvyklou délkou pobytu. Tyto případy se označují jako „inliers“. Případy s neobvyklou délkou pobytu se pak označují jako „outliers“ . Zde lze dále rozlišovat krátké a dlouhé outliers. Dlouhý outlier má délku pobytu delší než HTP a krátký outliner kratší než LTP. Meze mezi případy, které určují zda případ spadá do inliers či outliers nazýváme trim-pointy. Pro každou DRG skupinu jsou určeny 2 meze, dolní LTP (Low trim-point) a horní HTP (High trim-point).

Případy uvnitř rozpětí tzv. Inliers se v DRG uhrazují určitou standardní částkou, která je nezávislá na době pobytu. Případy s delší délkou pobytu představují větší finanční zátěž pro nemocnici. Důvod je jednoduchý. Ač může mít případ s delší délkou pobytu vyšší náklady, přesto nemocnice inkasuje pouze úhradu odpovídající průměrné délce pobytu.

Naopak u krátkých pobytů jdou náklady na případ k tíži plátce. Nemocnice v těchto případech inkasuje standardní úhradu za případ, i když skutečné náklady byly velmi pravděpodobně nižší. Úhrada nákladů na případy, které leží mimo rozpětí se stanovuje na základě dohody mezi nemocnicí a plátcem zdravotní péče. V podstatě by úhrada měla pokrývat dodatečné náklady na případ a neměla by motivovat nemocnice k odmítání komplikovaných případů. Na druhou stranu by výše úhrady měla vést nemocnice k tomu, aby docházelo ke snižování počtu případů mimo meze, nebo alespoň nedocházelo k jejich zvyšování.

Příklad
Budeme vycházet z předchozího příkladu, tedy berme v úvahu pacienty zařazené do DRG 08181 „VELKÉ VÝKONY NA KOLENNÍM KLOUBU BEZ CC“. V číselníku relativních vah pro rok 2008 jsme nalezli kromě hodnoty ALOS (14,88) též hodnoty:
LTP = 4,
http = 44,
Nyní tedy můžeme rozdělit pacienty na inliers a outliers:
Pacient s délkou pobytu 3 dny má LOS menší než LTP (3<4), jedná se tedy o krátkého outliera.

Pacient is délkou pobytu 14 a 16 dní spadají do intervalu 4 až 44 dní, jde tedy o inliera.
Pacient s délkou pobytu 47 dní má LOS větší než HTP (47>44), jedná se tedy o dlouhého outliera.

Naposledy změněno: pátek, 2. prosince 2011, 09.35