V této kapitole se pokusíme definovat samotný DRG systém. Vysvětlíme si, na jakém základě probíhá třídění do jednotlivých DRG skupin a jaké informace a nástroje jsou k tomuto procesu potřebné. Stručně také popíšeme strukturu a hierarchii systému.


DRG systém je systém klinické klasifikace zařazující případy akutní lůžkové péče na základě vybraných atributů (vlastností) do skupin, které jsou si podobné z klinického hlediska a mají podobnou náročnost na čerpání finančních zdrojů.


Má-li DRG systém efektivně fungovat, měl by splňovat následující podmínky:

a) případy spadající do jedné DRG skupiny jsou si klinicky podobné
b) finanční náklady na případ v rámci jedné drg skupiny jsou přibližně stejné
c) systém musí mít přijatelný počet DRG skupin, tak aby nebyl příliš obsáhlý a náročný na administrativu
d) charakteristiky pacienta by měli obsahovat informace běžně shromažďované v systému nemocničních výpisů


Systém DRG nepopisuje veškeré detaily případu, avšak zachovává všechny podstatné informace jako je délka hospitalizace, počet bodů za výkon, náklady na léky apod. Dochází tak ke snížení (redukci) objemu dat, avšak ne na úkor vypovídací hodnoty informací o případu hospitalizace.

Atributy případu hospitalizace

V definici DRG jsme si uvedli, že systém třídí případy do skupin na základě vybraných atributů. Aby bylo možné třídit hospitalizační případy do skupin, je nutné vybrat údaje o hospitalizaci , na základě kterých bude proces třídění do jednotlivých DRG skupin probíhat. V případě DRG se samozřejmě jedná o údaje (atributy) případu, které jsou rutinně zaznamenávány v klinické dokumentaci.

Mezi hlavní údaje nutné pro zařazení případu do DRG skupiny patří:

  • Věk
  • Pohlaví
  • Porodní váha u novorozenců
  • Údaje popisující průběh hospitalizace (hlavní diagnoza, vedlejší diagnoza, příjmová diagnoza, výkony, způsob ukončení pobytu)

Nyní víme, jaké údaje jsou zohledňovány u hospitalizačních případů. Co je však bráno vrámci DRG jako případ hospitalizace?

Za případ hospitalizace je považován časově souvislý pobyt jednoho pacienta v jedné nemocnici na lůžku akutní péče.


Pod pojmem časově souvislý je míněná i hospitalizace, která byla přerušena na ne více jak jeden kalendářní den. Což v praxi jednoduše znamená, že je-li pacient propuštěn a ještě v týž nebo následující den přijat do stejného zařízení zpět, jedná se stále o jeden případ hospitalizace.Ukončením hospitalizačního případu se pak rozumí buď propuštění do ambulantní péče, překlad na akutní lůžko jiného zařízení, překlad na lůžko následné péče, překlad do ústavní soc. péče, předčasné ukončení hospitalizace nebo úmrtí. Zde je nutné podotknout, že za důvod ukončení případu, se nepovažují překlady mezi odděleními v rámci akutní lůžkové péče v jednom nemocničním zařízení .

Hierarchie DRG a třídění do DRG skupin

DRG tvoří 3 úrovně. První úrovní klasifikace jsou tzv. Major Diagnostic Category neboli MDC. Téměř každá MDC představuje jednu orgánovou soustavu. Výjimku představují MDC 00,15 a 25. Jedná se tedy o úroveň nejvyššího zobecnění. Systém IR-DRG (používaný v České republice) obsahuje celkem 25 MDC. Mezi MDC jsou i skupiny, které obsahují chybné, případně nezařaditelné DRG.

MDC 0: PreMDC
MDC 1: Nemoci a poruchy nervove soustavy
MDC 2: Nemoci a poruchy oka
MDC 3: Nemoci a poruchy ucha, nosu, ust a hrdla
MDC 4: Nemoci a poruchy dychaci soustavy
MDC 5: Nemoci a poruchy oběhove soustavy
MDC 6: Nemoci a poruchy travici soustavy
MDC 7: Nemoci a poruchy hepatobiliarni soustavy a pankreatu
MDC 8: Nemoci a poruchy muskuloskeletalni soustavy a pojivovych tkani
MDC 9: Nemoci a poruchy kůže, podkožnich tkani a prsu
MDC 10: Nemoci a poruchy endokrinni, metabolicke a nutrični
MDC 11: Nemoci a poruchy ledvin a urologickeho traktu
MDC 12: Nemoci a poruchy mužske reprodukčni soustavy
MDC 13: Nemoci a poruchy ženske reprodukčni soustavy
MDC 14: Těhotenstvi, porod a šestineděli
MDC 15: Novorozenci a choroby způsobene v perinatalnim obdobi
MDC 16: Nemoci a poruchy krve, krvetvornych organů a poruchy imunologicke
MDC 17: Nemoci a poruchy myeloproliferativni a špatně diferencovane nadory
MDC 18: Infekčni a parazitarni nemoci (systemove nebo nespecifikovane lokalizace)
MDC 19: Nemoci a poruchy duševni
MDC 20: Uživani alkoholu/leků/drog a jimi způsobene organicke mentalni poruchy
MDC 21: Zraněni, otravy a toxicke učinky leků (drog)
MDC 22: Popaleniny
MDC 23: Faktory ovlivňujici zdravotni stav a jiny kontakt se zdravotnimi službami
MDC 24: HIV
MDC 25: Mnohočetne trauma
MDC 88: Nezařaditelne do DRG
MDC 99: Chybne DRG

Obrázek 2: Jednotlivé MDC

Druhou, střední úrovní jsou DRG báze, které tvoří případy s podobnými příznaky, postupy a výsledky léčby avšak bez komplikací či komorbidit doprovázející daný případ.

Třetí poslední úroveň představují jednotlivé DRG skupiny, které tvoří případy s podobnými příznaky, postupy a výsledky léčby s tím rozdílem, že na této úrovni je již zohledněna závažnost stavu jako stupeň právě výše zmíněných komplikací a komorbidit. Aby se systém dal správně používat, každá skupina musí mít nastaveny určité hodnoty, a to především náklady na léčbu, průměrnou délku hospitalizace ve skupině, dolní a horní mez délky hospitalizace.

Hlavními údaji, které ovlivňují správné řazení do DRG skupin jsou hlavní diagnóza a přítomnost kritického výkonu (obvykle větší chirurgický zákrok, ale mohou to být i jiné invazivní zdravotní výkony).


Hlavní diagnóza je pak ta diagnóza, která je nejvíce zodpovědná za čerpání finančních zdrojů. Vždy by měla být identifikována jedna hlavní diagnóza, kterou mohou doprovázet další vedlejší diagnózy související s léčením pacienta. Strukturu DRG klasifikace můžete vidět na následujícím obrázku.

Příklad klasifikace:
MDC : MDC 06 „ ONEMOCNĚNÍ A PORUCHY TRÁVÍCÍHO SYSTÉMU“
DRG báze: DRG báze 0605 „VÝKONY NA APENDIXU“, patří do MDC „
ONEMOCNĚNÍ A PORUCHY TRÁVÍCÍHO SYSTÉMU“
Drg skupiny:
06051 – Výkony na apendixu bez CC (bez komplikací a komorbidit);
06052 – Výkony na apendixu s CC (s komplikacemi a komorbiditami);
06053 – Výkony na apendixu s MCC (s velkými komplikacemi a komorbiditami).

Algoritmus klasifikace, Definiční manuál, grouper

Teď když jsme si vysvětlili strukturu systému, můžeme přistoupit k problematice klasifikace (zařazování) jednotlivých hospitalizačních případů do skupin.

Rozřazování případů do skupin probíhá pomocí tzv. Grouperu.

Grouper je v podstatě počítačový program, do kterého vstupují údaje o hospitalizacích (tzn. hl. diagnóza, vedlejší diagnózy, pohlaví, věk, atd.) a jehož výstupem (nebo výsledkem, chcete-li) je přiřazení případu k určité MDC, DRG bázi a konkrétní DRG skupiny.

Grouper funguje na základě určitého řadícího algoritmu, který je tvořen souborem pravidel určených definičním manuálem.

Definiční manuál je právě základním dokumentem, který popisuje logiku zařazování případů do skupin. Popisuje tedy parametry a algoritmy, podle kterých pak grouper případy klasifikuje.

Obsahem definičního manuálu jsou mimo jiné i sady diagnóz (mezinárodní klasifikace nemocí neboli MKN – 10) a sazebník výkonů.

Příklad řazení
Pacient přišel dne 4.4. 2011 do nemocnice s bolestmi břicha. Byl bu diagnostikován zánět slepého střeva, provedena operace a po ní byl pacient umístěn na lůžkové oddělení nemocnice. Pacient trpí cukrovkou a je závislý na inzulinu. Protože nedošlo k žádným komplikacím při léčbě, byl pacient propuštěn dne 15.4.2011. Klasifikační systém platný pro rok 2011 je IR-DRG 008.2011, včetně všech souvisejících metodických materiálů a číselníků. Postup zařazení tohoto
případu by byl následující:

Pobyt tohoto pacienta v nemocnici je jedním hospitalizačním případem. Atributy tohoto případu a jejich hodnoty jsou:
Hlavní diagnoza: K359 Akutní apendicitida, NS;
Vedlejší diagnozy: E105 Diabetes Mellitus závislý na inzulinu s periferními oběh.
Komplikacemi;
Kritické výkony: 51367 apendektomie nebo operační drenáž periapendikulárního a
perikolického abscesu;
Věk: 22 let;
Pohlaví: Muž.
Výše uvedené atributy vložíme do grouperu, jehož výstupem bude zařazení případu do DRG. V tomto případě půjde o skupinu 06052 „ VÝKONY NA APENDIXU S CC. Z kódu DRG skupiny můžeme odvodit:
MDC : 06 „ONEMOCNĚNÍ A PORUCHY TRÁVÍCÍHO SYSTÉMU“ ;
DRG bázi: 0605 „ VÝKONY NA APENDIXU“ .

Parametry DRG a parametry produkce

Parametr je obecně ukazatel (případně soubor ukazatelů), který charakterizuje určitou vlastnost případu nebo skupiny případů. V rámci DRG se může jednat o ukazatele pro konkrétní případ, nemocnici, DRG skupinu, všechny DRG skupiny apod.

V jedné z předchozích kapitol jsme se již o vlastnostech případu zmínili. Jednalo se o vlastnosti, které jsou na vstupu aplikace (hl. diagnoza, věk, pohlaví). Tedy o ty, které jsou nutné pro řazení případu do DRG. U parametrů, tak jak se nimi budeme zabývat v následující kapitole, se jedná o vlastnosti celkového systému DRG a klasifikované produkce.


Parametry DRG: Ukazatele pro případy konkrétní DRG skupiny nebo ukazatele, které jsou společné pro případy všech skupin.

Parametry produkce: Hodnota ukazatele pro konkrétní případ či skupinu případů.

Pro lepší představu uvedeme příklad. Jedním z parametrů DRG je průměrná délka (doba) hospitalizace, pro určitou DRG skupinu. Parametrem produkce je pak skutečná délka hospitalizace konkrétního pacienta.

Parametry lze dělit na relativní a absolutní. Relativní parametry představují číselné hodnoty vyjadřující poměrnou velikost sledované veličiny, která je vyjádřena bezrozměrným číslem. Absolutní parametry vyjadřují absolutní velikost v konkrétních jednotkách.

Naposledy změněno: pátek, 2. prosince 2011, 09.37