Sestavy

Jak se pracuje se sestavama?

Menu sestavy slouží pro spouštění předdefinovaných sestav a jeho obsah je závislý na typu instalace aplikace a počtu sestav definovaných pro aplikaci. Obsahuje seznam předdefinovaných sestav, přičemž po kliknutí na položku sestavy se zobrazí spouštěcí formulář vybrané sestavy.

Počet a typ parametrů, které se dají v rámci sestavy nastavit je pro každou jednotlivou sestavu specifický. V každé sestavě je však možnost zvolit zdroj dat a IČZ.

Aplikace umožňuje tvorbu dvou hlavních typů výstupů, které závisí na formátu sestavy. Pro tisk, prezentaci a prohlížení umožňuje vytvářet sestavy ve formátech PDF a XLS, pro následné zpracování dat poté ve formátech DBF (Dbase III) a CSV. Při výstupu ve formátu DBF a CSV umožňuje formulář spuštění sestavy zvolit volbu kódování češtiny, která se ve výsledném datovém souboru použije na textové popisy obsahující české znaky (typicky popisy diagnóz, výkonů apod.).

Po stisknutí tlačítka [ Spustit sestavu ] se spustí generování dané sestavy dle zvolených vstupních dat formuláře. Po vygenerování sestavy se zobrazí odkaz s možností stáhnutí/zobrazení dané aktuálně vygenerované sestavy a zároveň se sestava uloží do databáze, pro případné budoucí prohlížení/stažení.


Zpracování některých složitějších sestav s hodně parametry může trvat i několik desítek minut!

Přehled sestav

Jedná se o formulář obsahující seznam všech vygenerovaných sestav. V tabulce detailu jsou zároveň zobrazeny všechny parametry sestavy s takovými hodnotami, s jakými byla daná sestava spuštěna.

V přehledové tabulce lze navíc kliknutím na název jakékoliv sestavy zobrazit samostatné okno s danou sestavou.

Pro zobrazení sestav je třeba mít povoleno zobrazování pop up oken pro http adresu aplikace!


Popis jednotlivých sestav

Aplikace může obsahovat až desítky různých sestav v závislosti na typu instalace. Často také dochází k vytváření a přidávání sestav nových, podle požadavků uživatele. Proto si v této kapitole uvedeme jen několik základních sestav.


Ičp podílející se na DRG

Sestava zobrazuje počty případů a jejich délky, zařazené do DRG báze za vybrané období a kliniku. Parametry sestavy je tak období a klinika za níž jsou výstupní data filtrována.

Samotná sestava pak obsahuje oddíly po jednotlivých bázích DRG, které jsou řazeny podle četnosti jejich výskytu.

O DRG bázi jsou v sestavě zobrazovány tyto informace:

Statistické informace o případech zařazených do DRG báze:

o Case mix – průměrná váha případů zařazených do této DRG báze

o Počet případů – počet případů hospitalizace v absolutním počtu a procentuálním vyjádření v členění na případy BEZ CC, S CC, S MCC (bez komplikací, s komplikacemi a významnými komplikacemi)

Sestava obsahuje také informace o IČP podílejících se na léčení jednotlivých případů hospitalizace, seřazených dle atributu informujícího, zda pracoviště bylo propouštějícím pracovištěm případu (označeno v sestavě X), či zda se na péči o případ jen podílelo v jeho průběhu (bez označení). Dále jsou pracoviště seřazeny podle počtu případů, které ošetřily.

Sestava podává ucelený pohled na nejčastěji ošetřované DRG báze v rámci nemocnice, jejich ohodnocení pomocí casemix indexu a na pracoviště, která se rozhodným způsobem na jejich léčbě podílí.

Výkaz pacienta

Sestava Výkaz pacienta slouží pro podrobný pohled na veškeré výkony, které byly pacientovy provedeny. Jedná se o detailní přehled všech vykázaných dokladů na všech pracovištích. Vstupními parametry sestavy je číslo pacienta, zdroj dat a IČZ. Výstupem je tabulka, se všemi vykázanými doklady daného pacienta, s přehledem vykázaných výkonů a zvlášť účtovaných léků a zdravotnických prostředků.

Pacienti dražší než parametry

Sestava informuje o pacientech, kteří jsou podle úhradové vyhlášky hrazeni zvlášť. Výstupem jsou tedy pacienti, kterým byla poskytnuta dražší péče než zvolená hodnota . Ve většině případů se jedná o pacienty s péčí dražší než 1 mil. Kč.

 Parametry sestavy jsou datum od-do, zdroj dat, IČZ vybraného zařízení, cena bodu (pro výpočet je nutné zadat hodnotu bodu pro ocenění bodové složky úhrady) a minimální cena.

Výstupem je tabulka se seznamem pacientů, kteří splňují dané parametry. U každého pacienta je uvedena cena v bodech (sloupec Body), součet nákladů za zvlášť účtované léky a materiál (sloupec Cena) a cena celkem. Celková cena představuje součet nákladů na léky a materiál a Bodů vynásobených zadanou cenou bodu.

Případy pacienta

Sestava slouží k zobrazení veškerých případů konkrétního pacienta v daném zařízení. Výstup představují základní informace o případu jako je datum přijetí a propuštění, základní diagnóza, způsob ukončení, typ grouperu a relativní váha případu. Jako parametr pro filtraci výstupních dat zde slouží číslo pacienta.

Srovnání RV případů

Sestava zkoumá jednotlivé případy hospitalizace, provádí záměnu základní a vedlejších diagnóz případu a vyhodnocuje vliv této záměny na určení relativní váhy případu. Sestava má dva parametry a to počáteční a koncové datum propuštění případů, za něž má být spuštěna.

UPOZORNĚNÍ: Sestava pouze indikuje možnost jiného, lepšího vykázání případu. Změny v ní indikované musí být schváleny lékařem jakožto popisujícím skutečný stav a musí být zaznamenány v lékařské dokumentaci.

V sestavě jsou uvedeny následující údaje:

  • Id. případu – jednoznačná identifikace případu v aplikaci
  • Původní RV – váha případu v podobě jak byl původně zakódován
  • Nejvyšší dosažitelná váha – nejvyšší váha případu dosažitelná záměnou základní a vedlejších diagnóz případu
  • Rozdíl vah – rozdíl mezi původní a nejvyšší dosažitelnou vahou případu

 

Sestava slouží jako indikátor možných neoptimálně zakódovaných případů. Případy v ní uvedené je vhodné vyhledat pomocí funkce „vyhledávání“ ve formuláři Sestavené případy. V tomto formuláři si pak lze na konkrétním případu (pomocí tlačítka grouper) prohlédnout původní zakódování případu a případně pomocí tlačítka „Kombinace“ následně zhodnotit, která z popsaných kombinací nejlépe popisuje skutečný stav pacienta.

Diagnózy na dokladech

Sestava zobrazuje počty diagnóz na hospitalizačních dokladech vykázaných jednotlivými pracovišti. Sestava je členěna po jednotlivých klinikách a jejich pracovištích.

Záznam pro každé pracoviště je rozdělen na dvě části pomocí příznaku X ve sloupci propouštěcí, který indikuje zda byl výpočet proveden pro doklady uzavírající hospitalizaci či zda byl proveden pro doklady vykázané při přijetí či v průběhu léčby.

Parametry sestavy jsou data sledovaného období od a do.

Casemix nemocnice

Sestava zobrazuje hodnotu casemix indexu a počtu případů nemocnice jako celku za zadané období po jednotlivých měsících.

Parametrem sestavy pro výstupní data je sledované období (tzn. Datum od-do).

Casemix klinik

Sestava zobrazuje hodnotu casemix indexu a počty případů klinik v jednotlivých měsících sledovaného období. Parametrem sestavy podle něhož jsou filtrována výstupní data je datum (časové rozmezí od-do).

Srovnání CM za nemocnici

Sestava slouží ke sledování plnění parametrů úhradové vyhlášky. Je členěna po jednotlivých zdravotních pojišťovnách a obsahuje kumulativní hodnoty počtu případů a casemixu za jednotlivé měsíce a jejich srovnání s hodnotami referenčními.

Parametrem sestavy, podle něhož jsou filtrována výstupní data je rok.

Srovnání CM dle kliniky

Sestava slouží ke sledování parametrů casemixu a počtu případů jednotlivých klinik.

Zobrazeny jsou kumulativní hodnoty za jednotlivé měsíce.

Srovnání CM dle kliniky a ZP

Sestava slouží ke sledování parametrů casemixu a počtu případů jednotlivých klinik za zdravotní pojišťovny. Zobrazeny jsou kumulativní hodnoty za jednotlivé měsíce dle jednotlivých zdravotních pojišťoven.

Frekvence výkonů

Sestava slouží pro zobrazení četnosti výkonů za vybrané pracoviště a odbornost. Výstupem je tabulka, která obsahuje informace o počtu provedení jednotlivých výkonů, kód příslušného výkonu, odbornost a dále cenu výkonu a přímého materiálu.

Data lze filtrovat na základě parametru datum od-do, odbornosti a IČP.

Frekvence materiálu

Sestava zobrazuje detail na použitý materiál. K jednotlivým výkonům je zde uvedeno množství spotřebovaného materiálu, o jaký materiál se jedná (HVLP, IVLP, PZT, stomatologické výrobky) a celková cena materiálu.

Druh jednotlivých materiálu je označen kódem HVLP – 1, IVLP – 2, PZT – 3 a stomatologické výrobky mají označení 4.

Parametrem sestavy jsou shodné s parametry sestavy frekvence výkonů. Data lze tedy filtrovat na základě parametru datum od-do, odbornosti a IČP.

Poměr ocenění

Sestava porovnává výkonové hodnocení případů a hodnocení na základě DRG za jednotlivá pracoviště (IČP), případně i za jednotlivé případy vybraného zařízení.

U výkonového hodnocení je zobrazena celková výše bodů za IČP vynásobená aktuální cenou bodu, ZUM a jejich součet, u DRG pak relativní váha případů a cena. Cena u hodnocení DRG je počítána jako součin základní sazby a relativní váhy.

Parametry sestavy je datum od-do, typ případu (lze vybrat pouze případy s překladem či bez překladu), předpokládaná cena bodu, základní sazba a tisk případů.

Parametr Tisk případů umožňuje zobrazit ve výstupu pouze hodnocení za jednotlivá IČP .

V případě nastavení tohoto parametru na možnost „S jednotlivými případy“, jsou zobrazeny veškeré informace nejen pro jednotlivá IČP, ale i pro konkrétní případy

12.5.3 Administrace

Tento modul slouží pro správu aplikace. Zajišťuje jednak prohlížení systémových logů, správu uživatelů, definici přístupových práv jednotlivých uživatelů a dále spouštění exportu databáze jako prostředku pro pravidelné zálohování databáze.

Menu administrace slouží konkrétně k:

_ definování uživatelů aplikace

_ modifikaci (úprava, výmaz, změna hesla) uživatelů aplikace

_ modifikaci vzhledu aplikace (uživatelské nastavení aplikace)

_ definici přístupu uživatele k jednotlivým objektům aplikace

_ přehledu o zpracovaných vstupních souborech

_ přehledu o zpracovaní jednotlivých jobů

_ přehledu o chybách ve vstupních souborech

_ prohlížení globálního logu aplikace

_ zálohy databáze aplikace

_ další administrační úkony spojené s provozem aplikace

_ odhlášení z aplikace


Naposledy změněno: čtvrtek, 19. ledna 2012, 12.25