Pokyny pro vlastní práci na počítači
1) Své pracovní místo udržují žáci v čistotě a pořádku. Na pracovní ploše mají jen věci a pomůcky nutné pro svou práci.

2) vytvářené soubory si každý ukládá pouze do svého datového adresáře, do cizích adresářů žák nevstupuje.

3) při pohybu mezi lavicemi je nutno dbát zvýšené opatrnosti, aby nedošlo k poškození počítačů (pohyb mezi lavicemi je omezen na co nejmenší míru)

4) Po skončení práce uvedou žáci svá pracovní místa do pořádku.

5) V síti je povoleno pracovat pouze pod přiděleným jménem (je zakázána jakákoliv forma půjčování účtu nebo sdílení účtu více osobami). Každý student má přiděleno přístupové jméno a heslo. Povinností studenta je uchovat heslo v tajnosti. Za případné zneužití účtu nese student plnou odpovědnost. Student má právo požádat o změnu hesla.

6) Student smí používat vlastní přenosná média (FD, CD) pouze se souhlasem vyučujícího informatiky.

7) Z vědomě neustálého porušování řádu počítačových učeben budou vyvozena kázeňská opatření v podobě zamezení přístupu do počítačových učeben, důtky ředitele školy, snížená známka z chování.

Žáci nesmí
1) V učebně jíst a pít.

2) Svévolně opouštět své pracovní místo.

3) Měnit konfiguraci adresářů a programů, ani spouštět neznámé programy.

4) Žáci nesmí sami, bez svolení vyučujícího, manipulovat s žádným zařízením a vybavením učebny. Je zakázáno vynášet jakékoli pomůcky mimo učebnu.

5) Odstraňovat sami jakékoliv poruchy na zařízení počítače, popř. el. Instalaci.

6) Případné nedostatky hlásí vyučujícímu informatiky.

7) Škody na vybavení učebny, způsobené porušením výše uvedených bodů tohoto řádu z nedbalosti nebo úmyslně, budou ohlášeny rodičům a požadována náhrada škody v plné výši.

8) Do učebny vcházíme pouze v přezutí.

Provozní řád počítačové sítě


A. Všeobecné provozní informace

1. Provoz počítačové sítě jako celku řídí ředitelka školy. Technicky zabezpečuje chod sítě pověřený pracovník (dále jen správce sítě). Počítačová síť je v provozu nepřetržitě, provoz počítačových učeben (dále jen CLAB a JLAB) je stanoven pouze na dobu běžného školního roku a je dán rozvrhem hodin výuky. O využití prostředků učebny CLAB a JLAB a o provozu počítačové sítě informuje správce sítě vývěskou na rozvrhových místech školy a na místech, která jsou k tomuto účelu v jednotlivých místech určena.

2. Provoz učeben řídí, a za dodržování provozního řádu v učebně zodpovídá, pověřený pracovník – správce počítačové učebny (dále jen správce učebny). V době mimo výuku je možno používat počítačové prostředky učeben po schválení rozvrhu učebny. Pro žáky a studenty jsou určeny studentské pracovní stanice. Učitelský počítač je vyhrazen pro práci vyučujících, žáci a studenti zde mohou pracovat výhradně po jmenovitém svolení správců učebny. Rozvrh učeben je vyvěšen na informačních místech před učebnami, na informačním sloupu a na rozvrhových tabulích.

3. Provoz počítačových prostředků mimo učebny řídí pracovníci zodpovědní za inventář místností, kde jsou tyto počítačové prostředky instalovány. Pokud se na těchto zařízeních vyskytne technická závada nebo jiná provozní nefunkčnost, zodpovědní pracovníci jsou povinni o této skutečnosti informovat správce sítě.

B. Správce sítě, metodik ICT, třídní učitel, učitel

1. Správce sítě zodpovídá za správný chod komunikačních prostředků sítě, provádí jejich údržbu a zajišťuje tak bezproblémový a bezpečný provoz počítačové sítě. Změny konfigurace počítačových prostředků konzultuje s příslušnými uživateli a za jejich provádění je zodpovědný vedení školy.

2. Správce sítě přiděluje uživatelům sítě jejich uživatelské účty. V závažných důvodech je oprávněn omezit nebo zcela zamezit uživatelům přístup do počítačové sítě, tuto situaci oznamuje, s uvedením důvodů a předpokládaného časového rozsahu, informační vývěskou na příslušných místech.

3. Správce sítě kontroluje velikost datového prostoru zabraného uživateli. Diskový prostor vyhrazený pro pracovníky školy není nijak omezen, studentská konta jsou omezena velikostí 200 MB.

4. Metodik ICT plánuje rozvoj počítačové sítě a konzultuje svoji činnost s vedením školy, správcem sítě a učiteli.

5. Metodik ICT poskytuje uživatelům sítě v době vymezené konzultačními hodinami metodickou pomoc při problémech vzniklých uživateli používáním sítě, tyto konzultační hodiny jsou stanoveny rozvrhem a oznámeny na příslušných místech.

6. Třídní učitel každé třídy na začátku školního roku provede prokazatelné seznámení žáků své třídy s tímto provozním řádem a ověří, zda žáci znají své uživatelské přihlašovací údaje.

7. Třídní učitel udržuje data své třídy v systému SAS v aktuálním stavu a zodpovídá za jejich správnost.

8. Všichni učitelé mohou požádat o komunikační prostor pro práci s žáky a studenty na disku K: tento prostor mají právo deklarovat i pro žáky a studenty.

C. Uživatelé, účty a přístupová práva

1. Přístup k počítačové síti předpokládá možnost jednoznačné identifikace každého uživatele. Pro tento účel jsou správcem sítě jednotlivým uživatelům zřízeny a zpřístupněny jejich uživatelské účty (dále jen účty). S každým jednotlivým účtem jsou spojena určitá přístupová práva, která rozhodujícím způsobem určují oprávnění uživatele ve vztahu ke zdrojům počítačové sítě.

2. Každý zaměstnanec školy má právo na zřízení a zpřístupnění svého účtu v souvislosti se vznikem pracovního poměru.

3. Každý žák/student má právo na zřízení a zpřístupnění svého účtu při nástupu studia. Žákům a studentům prvních ročníků budou jejich účty zřízeny a zpřístupněny po uplynutí doby nezbytně nutné pro jejich zápis do evidence. Do té doby nebude možno přihlášení nových uživatelů do sítě.

4. Právo na účet zaměstnancům školy zaniká datem rozvázání pracovního poměru, studentům datem ukončení jejich studia.

5. Studenti mají právo tisknout na přednastavené tiskárně na počítači idefix. Mohou tisknout pouze materiály potřebné pro jejich studium ve škole. Tisk bude k dispozici v předsálí kabinetu Matematiky, Fyziky a Výpočetní techniky a to dle aktuálních možností správce sítě. 20 stránek měsíčně je zdarma, ostatní si žáci a studenti platí. Tisk je monitorován a případné prohřešky s ním spojené budou řešeny zablokováním uživatelského účtu. Další podrobnosti řeší samostatný Pokyn ředitelky školy.

D. Práva a povinnosti uživatele počítačové sítě

Každému uživateli počítačové sítě vznikají společně s jeho účtem následující práva a povinnosti:

1. Uživatel je povinen uzavřít svůj účet netriviálním heslem, pamatovat si jej a udržovat v tajnosti.

2. Uživatel smí používat pouze přístupová práva, která mu řádným způsobem náležejí a nesmí vyvíjet žádnou činnost směřující k obejití tohoto ustanovení. Uživatel nesmí zpřístupnit svůj účet jiným uživatelům počítačové sítě. Uživatel nesmí zneužít nedbalosti jiného uživatele (např. opomenuté odhlášení) k tomu, aby v síti pracoval pod cizí identitou.

3. Uživatel je povinen chovat se tak, aby jeho činnost pouze v minimálním rozsahu negativně ovlivňovala možnosti využití počítačových prostředků dalšími uživateli. Je přísně zakázáno používat různé sítě určené ke sdílení a výměnu souborů mezi jejich uživateli.

4. Uživatelé jsou povinni při využívání počítačových prostředků školy důsledně respektovat vlastnická práva k datům a informacím uloženým v elektronické podobě a musí se při přístupu k této formě uložení dat řídit naprosto stejnými etickými i zákonnými normami jako při přístupu k objektům a informacím v jiné podobě. V této souvislosti je uživatelům zakázáno:

- Neautorizované kopírování nebo rušení i částí programového vybavení nebo dat, k nimž škola vykonává vlastnická práva, resp. práva k užívání, není-li tato možnost výslovně uvedena v licenčních podmínkách (bližší informace u správce sítě).

- Neautorizovaná modifikace programů, dat nebo technického vybavení v majetku či užívání školy. Zvlášť přísně jsou zakázány neautorizované změny konfigurace jednotlivých počítačů (systémové soubory, registry Windows, nastavení ovladačů sítě atd.), či jiných počítačových prostředků.

- Kopírování, prohlížení, úpravy nebo rušení jakýchkoliv dat nebo programů uložených v uživatelských adresářích a složkách bez souhlasu jejich majitelů (to zahrnuje i samotné prohlížení těchto adresářů či složek). Toto omezení platí i v případě, že uživatelské adresáře a složky jsou svými majiteli ponechány volně přístupné.

- Provádět jakoukoli činnost, která by vedla k narušení soukromí jiného uživatele, a to i v těch případech, kdy uživatel svá vlastní data nijak nechrání.

- Odposlouchávání provozu sítě a vytváření kopií zpráv procházejících sítí.

- Konzumování jídla a nápojů na počítačových pracovištích, nebo jiné poškozování a ničení instalovaných počítačových prostředků (počítačů, zařízení k nim připojených, programového vybavení, datových kabelů sítě atd.).

- Svévolné provádění instalací hardwarového či programového vybavení. Při instalaci programového vybavení externí firmou je nutná přítomnost správce sítě, který stanoví instalační podmínky.

5. Uživatelům je zakázáno používat elektronických prostředků (především elektronické pošty) k obtěžování nebo zastrašování jiných osob. Do této kategorie spadá i rozesílání řetězových dopisů, neodůvodněných hromadných zpráv či dopisů na náhodně vybrané adresy v síti (tzv. SPAM).

6. Uživatelům je zakázáno používat vulgárních a silně emotivních výrazů při komunikaci otevřené dalším účastníkům (elektronické diskusní skupiny, atd.).

7. Uživatelům je zakázáno používat počítačových prostředků školy pro komerční účely všeobecně s výjimkou šíření obchodních a reklamních informací přímo či nepřímo souvisejících s činností a propagací školy.

8. Uživatelům je zakázáno používat počítačových prostředků školy pro politickou, náboženskou nebo rasově motivovanou agitaci a pro šíření materiálů, které jsou v rozporu se zákonem.

9. Uživatelům je zakázáno používání počítačových prostředků školy k získání neautorizovaného přístupu k jakýmkoli neveřejným informačním zdrojům. Přístup do vyšších počítačových sítí, který je prostřednictvím počítačové sítě školy zprostředkován (Internet atd.), je povolen pouze pro vědecko‑výzkumné, studijní, pedagogické a administrativní účely. Pro jakýkoliv jiný účel je přístup z počítačové sítě školy do těchto sítí zakázán. Při práci ve vyšších počítačových sítích je bezpodmínečně nutné dodržovat následující zásady:

- Připojovat se pouze k takovým počítačovým prostředkům, na nichž má uživatel legální účet, nebo které poskytují služby pro anonymní uživatele (např. WWW, anonymní FTP apod.).

- Striktně dodržovat pravidla platná na hostitelském (připojeném) počítači (serveru).

10. Uživatelům je zakázáno používání počítačových prostředků školy ke všem činnostem, které jsou v rozporu se zákonem.

11. Každý uživatel počítačové sítě je dále povinen:

- Sledovat informace o provozu sítě a jednotlivých počítačových pracovišť zveřejňované správcem sítě, správcem učebny nebo vyučujícími výpočetní techniky.

- Jakékoliv poškození kteréhokoli počítačového prostředku okamžitě ohlásit správci sítě, správci učebny, případně vyučujícímu výpočetní techniky, konajícímu odborný dozor nebo provádějícímu výuku tohoto předmětu.

- Jakoukoliv činnost počítače, programového vybavení nebo sítě, která je evidentně nestandardní (např. z důvodu možné infekce počítačovým virem nebo jakékoli jiné závady na zařízení nebo programovém vybavení), okamžitě oznámit správci sítě, správci učebny, případně vyučujícímu výpočetní techniky.

- Používat zamýšlené tiskové výstupy s rozmyslem (uvědomit si, co se bude tisknout a zejména kam se bude směrovat tiskový výstup). V případě výskytu jakékoli chyby, tuto skutečnost neprodleně oznámit správci sítě, správci učebny, případně vyučujícímu výpočetní techniky.

- Udržovat pořádek v jemu přidělených zdrojích sítě (na mapované domovské složce - disk I:, ve schránce a složkách elektronické pošty atd.).

- Před vstupem do počítačových učeben odložit nadměrné svršky, zavazadla a přezout se!

- V učebně se chovat tiše, nerušit, neobtěžovat ostatní uživatele, zavírat dveře! Je zakázáno pouštět si na počítači hudbu a další zvukové nahrávky s výjimkou použití sluchátek.

- Po ukončení práce se řádně odhlásit ze sítě, zkontrolovat a uklidit pracoviště.

E. Porušování provozního řádu

1. Porušení tohoto provozního řádu žáky či studenty může být, podle závažnosti, považováno za porušení školního řádu se všemi z toho plynoucími důsledky.

2. Porušení tohoto provozního řádu zaměstnanci školy může být, podle závažnosti, považováno za porušení pracovní kázně se všemi z toho plynoucími důsledky.

F. Závěrečná ustanovení

1. Tento provozní řád je v plném znění vyvěšen v počítačových učebnách, na místě určeném pro školní rozvrh, dále je k dispozici s ostatními směrnicemi školy v předsálí ekonomického úseku a také u správce počítačové sítě.

2. S tímto provozním řádem jsou seznámeni:

- všichni zaměstnanci školy,

- všichni žáci a studenti školy cestou poučení doloženého zápisem třídního učitele v třídní knize.

3. Kontrolou dodržování pravidel, uvedených v tomto provozním řádu a kontrolou obsahu zveřejňovaných informací jsou pověřeni: vedení školy, správce počítačové sítě, správce počítačové učebny a vyučující výpočetní techniky.

4. Přílohou tohoto řádu je provozní řád učeben s audiovizuální technikou.

Naposledy změněno: pátek, 22. července 2011, 17.03