Menu sestavy slouží pro spouštění předdefinovaných sestav a jeho obsah je závislý na typu instalace aplikace a počtu sestav definovaných pro aplikaci. Obsahuje seznam předdefinovaných sestav, přičemž po kliknutí na položku sestavy se zobrazí spouštěcí formulář vybrané sestavy.

Formulář sestavy

Počet a typ parametrů, které se dají v rámci sestavy nastavit je pro každou jednotlivou sestavu specifický. V každé sestavě je však možnost zvolit zdroj dat a IČZ.

Aplikace umožňuje tvorbu dvou hlavních typů výstupů, které závisí na formátu sestavy. Pro tisk, prezentaci a prohlížení umožňuje vytvářet sestavy ve formátech PDF a XLS, pro následné zpracování dat poté ve formátech DBF (Dbase III) a CSV. Při výstupu ve formátu DBF a CSV umožňuje formulář spuštění sestavy zvolit volbu kódování češtiny, která se ve výsledném datovém souboru použije na textové popisy obsahující české znaky (typicky popisy diagnóz, výkonů apod.).

Po stisknutí tlačítka [ Spustit sestavu ] se spustí generování dané sestavy dle zvolených vstupních dat formuláře. Po vygenerování sestavy se zobrazí odkaz s možností stáhnutí/zobrazení dané aktuálně vygenerované sestavy a zároveň se sestava uloží do databáze, pro případné budoucí prohlížení/stažení.


Zpracování některých složitějších sestav s hodně parametry může trvat i několik desítek minut!

Přehled sestav

Jedná se o formulář obsahující seznam všech vygenerovaných sestav. V tabulce detailu jsou zároveň zobrazeny všechny parametry sestavy s takovými hodnotami, s jakými byla daná sestava spuštěna.

Přehled sestav

V přehledové tabulce lze navíc kliknutím na název jakékoliv sestavy zobrazit samostatné okno s danou sestavou.

Pro zobrazení sestav je třeba mít povoleno zobrazování pop up oken pro http adresu aplikace!


Popis jednotlivých sestav

Aplikace může obsahovat až desítky různých sestav v závislosti na typu instalace. Často také dochází k vytváření a přidávání sestav nových, podle požadavků uživatele. Proto si v této kapitole uvedeme jen několik základních sestav.

IČP podílející se na DRG

Tato sestava má jako parametry data označující sledované období spolu s parametrem označujícím kliniku, za níž jsou výstupní data filtrována.

Sestava pak obsahuje oddíly po jednotlivých bázích DRG, které jsou v sestavě seřazeny podle četnosti jejich výskytu. Příkladem sekce jedné DRG báze pak je následující obrázek:

O DRG bázi jsou v sestavě zobrazovány tyto informace:

Statistické informace o případech zařazených do DRG báze:

  • Case mix – průměrná váha případů zařazených do této DRG báze;
  • Počet případů – počet případů hospitalizace v absolutním počtu a procentuálním vyjádření v členění na případy BEZ CC, S CC, S MCC (bez komplikací, s komplikacemi a významnými komplikacemi).

Informace o IČP podílejících se na léčení jednotlivých případů hospitalizace, seřazených dle atributu informujícího, zda pracoviště bylo propouštějícím pracovištěm případu (označeno v sestavě X) či zda se na péči o případ jen podílelo v jeho průběhu (bez označení).  Dále jsou pracoviště seřazeny podle počtu případů, které ošetřily.

Cílem sestavy je přehled o nejčastěji ošetřovaných DRG bázích v rámci nemocnice, jejich ohodnocení pomocí casemix indexu a pracovištích, která se rozhodným způsobem na jejich léčbě podílí.

 

Diagnózy na dokladech

Sestava zobrazuje počty diagnóz na hospitalizačních dokladech vykázaných jednotlivými pracovišti. Sestava je členěna po jednotlivých klinikách a jejich pracovištích.

 Diagnózy na dokladech

Záznam pro každé pracoviště je rozdělen na dvě části pomocí příznaku X ve sloupci propouštěcí, který indikuje, zda byl výpočet proveden pro doklady uzavírající hospitalizaci či zda byl proveden pro doklady vykázané při přijetí či v průběhu léčby.

Parametry sestavy jsou data sledovaného období od a do.

 

Casemix klinik

Sestava zobrazuje hodnotu casemix indexu a počtu případů jednotlivých klinik v jednotlivých měsících sledovaného období. Parametry sestavy jsou data od a do sledovaného období.

Casemix klinik

 

Srovnání CM dle kliniky

Sestava slouží ke sledování parametrů casemixu a počtu případů jednotlivých klinik. Zobrazeny jsou kumulativní hodnoty za jednotlivé měsíce.

 Srovnání CM dle kliniky

Srovnání CM dle kliniky a ZP

Sestava slouží ke sledování parametrů casemixu a počtu případů jednotlivých klinik. Zobrazeny jsou kumulativní hodnoty za jednotlivé měsíce dle jednotlivých zdravotních pojišťoven.

Srovnání CM dle kliniky a ZP

 

Naposledy změněno: středa, 11. ledna 2012, 12.42