Systém SWLab DRG, je ověřen v cca 50 subjektech ČR. Slouží ke kontrole a řízení výkaznictví zdravotnického zařízení a je aktualizován v souladu s vyhláškou Ministerstva zdravotnictví. Umožňuje sběr dat a vyúčtování poskytnuté akutní péče v podobě souborů KDAVKA. Z těchto dat jsou dále sestaveny případy hospitalizace a je zajištěno jejich zpracování pomocí aktuálního grouperu IR DRG. Systém umožňuje provádět modelace jednotlivých případů hospitalizace a jejich analýzu. Tiskový subsytém lze použít pro detailní rozbory na úrovni jednotlivých klinik a nemocnice jako celku. Součástí řešení je modul pro správu uživatelů, který umožňuje pro uživatele definici pracoviště, k jejímž datům bude mít přístup.

Vyhodnocení produkce v tomto systému je zaměřeno dvěma základními směry:

  • detekce chybně kódovaných případů.
  • vyhodnocení podkladů pro aplikaci úhradové vyhlášky.

 

Systém umožňuje sběr dat odevzdávaných do zdravotní pojišťovny v podobě souborů KDAVKA nebo pomocí specializovaných modulů umožňující napojení na prakticky každý klinický informační systém. Z těchto dat jsou dále sestaveny případy hospitalizace a je zajištěno jejich zpracování pomocí aktuálního grouperu IR DRG. Systém umožňuje provádět modelace jednotlivých případů hospitalizace a jejich analýzu. Subsystém tiskových sestav umožňuje detailní rozbory na úrovni jednotlivých klinik a nemocnice jako celku.

Využití systému:

  1. výpočet úhrad zdravotnických subjektů;
  2. revize vykázané péče;
  3. podpora sledování kvality poskytované péče;
  4. stanovení parametrů úhrad v rámci smluvních vztahů se ZP;
  5. modelace variant výkonové úhrady nebo úhrady dle DRG ;
  6. vnitřřízení nemocnice (plánování finančních, materiálových a personálních zdrojů);
  7. strategické rozhodování.

Je vhodný pro každou nemocnici bez ohledu na používaný nemocniční systém a umožňuje zejména optimalizaci výnosů ze zdravotního pojištění. Použitá manažerská nadstavba umožňuje variabilní a uživatelsky snadné analýzy nad datovým skladem, který je součástí řešení.

 

V rámci systému SWLab DRG lze zpracovávat :


Data přímo z interního nemocničního systému UNIS - Data z UNISu obsahují vše co bylo nemocnicí skutečně vykázáno, tj. i data fiktivních pojišťoven.

Ze souborů KDAVKA1 - Data vstupující do systému ze souborů KDAVKA obsahují pouze data, která byla skutečně předána do reálných ZP.

 

Prostředí aplikace je vytvořeno pomocí jazyka HTLM a javascript. Spuštění a provoz aplikace je realizován prostřednictvím internetového prohlížeče (MS IE ve verzi 5 a vyšší, Mozilla ve verzi 1.7 a výše, Netscape ve verzi 7 a výše) s podporou javascriptu.

Systém obsahuje několik modulů pro zpracování dat, přímé načtení dat, sestavení případů, optimalizaci či prohlížení dat. Jednotlivé moduly, jejich funkce a práci s nimi probereme během následujících kapitol.

Naposledy změněno: úterý, 13. prosince 2011, 10.40