V rámci casemixových systému se setkáváme s pojmem casemix a casemix index. Co si pod tímto pojmem představit?

Casemix ukazatel je suma relativních vah případů pro danou jednotku a období. Do hodnoty ukazatele jsou zahrnuty všechny případy ukončené ve sledovaném období.

Casemix index (CMI) pak představuje průměrnou složitost všech případů čených v dané nemocnici (jde o průměr všech relativních vah).

Příklad: Nemocnice má oddělení kardiochirurgie, neurochirurgie a gynekologicko-porodnické. V dubnu 2008 vykázala tato oddělení následující hodnoty ukazatelů CM, CMI a počet případů:

oddělení

počet případů

casemix

casemix index

kardiochirurgie

13

71,3206

5,4862

neurochirurgie

36

71,3196

1,9811

gynekologicko-porodnické

86

71,3198

0,8293

 

Vidíme, že hodnoty casemixu jsou téměř shodné, přes velmi rozdílný počet případů na jednotlivých odděleních. Z hlediska obvyklé spotřeby zdrojů (nákladů) produkují všechna oddělení téměř stejný objem péče.

Hodnoty casemix indexu jsou naopak rozdílné, oddělení kardiochirurgie řeší případy s nejvyšší průměrnou spotřebou zdroj na případ, naopak gynekologicko-porodnické má průměrnou spotřebou zdroj na případ nejnižší. Jaké informace nám tato tabulka poskytuje? Na jejím základě získáme rychlý přehled o objemu produkce a průměrné nákladnosti péče poskytované na uvedených odděleních.

Naposledy změněno: úterý, 13. prosince 2011, 10.23