První pokusy o vytvoření klasifikačního systému, systému globálně použitelného pro efektivní řízení nemocničních zařízení pochází již z roku 1852. Avšak až v roce 1965 se díky vývoji v technice, a zejména kvůli rychle rostoucím nákladům na zdravotní péči dostává problém jak efektivně řídit nemocniční systém do popředí zájmu.

Práce na vývoji řešení započaly v roce 1967 na Yalské univerzitě. Hlavní snahou bylo nalezení a sledování vztahu mezi chorobami a nákladovostí na jejich léčení. Výsledkem pak byl systém casemixové klasifikace, který dostal název DRG - diagnosis related groups, neboli skupiny pacientů o příbuzné diagnóze.

Vývojový proces představoval dlouho cestu od vyhodnocení sta tisíce chorobopisů nemocných, přes definování významných prvků léčebných procesů, až po stanovení rutinních případů a prozkoumání těch případů, které se svým průběhem nějak odlišovaly.

Původním důvodem vývoje systému DRG bylo především řízení chodu nemocnice z manažerského hlediska. Až v další fázi se systém začal využívat i pro účely kontroly nákladů a úhrad za zdravotní péči. DRG systém se tak jevil jako nejvhodnější nástroj, kterým lze stanovit finanční vazby tak, aby odrazovaly nemocnice poskytovat finančně náročnější péči, nežkterou by toleroval otevřený trh.

Dnes tyto systémy slouží nejen ke sledování a řízení finančních toků, ekonomických a klinických procesů, ale i jako nástroj pro stanovení dlouhodobějších strategií z pohledu nemocnic, regionu, pojišťovenči státu. Informace ze systému jsou využívány managementem nemocnic, zřizovateli nemocnic, státní správou, odbornými společnostmi, ale i samotnými plátci zdravotní péče.

Jejich pomocí lze zvýšit efektivitu systému poskytování zdravotní péče, práci jednotlivých zařízení a zdravotních oddělení. Jednotlivým nemocničním zařízením poskytuje dokonalejší přehled o spotřeběfinančních zdrojů, umožňuje jednodušší a průkaznější účtování zdravotní péče mezi poskytovateli a plátci, spravedlivější přerozdělování dostupných zdrojů a tím i efektivnější plánování.

 

DRG V ČESKÉ REPUBLICE

Termín DRG je v českém zdravotnictví předmětem diskuze už od poloviny devadesátých let. Jedná se o systém prostřednictvím, kterého dochází k rozdělování finančních prostředků ze zdravotního pojištění, na základě diagnóz (skupin diagnóz) jejichž léčení stojí přibližně stejné finanční prostředky.

První pokusy o jeho implementaci v České republice začaly v roce 1996. V této době byl systém testován, avšak do praxe uveden nebyl. V minulých letech se DRG začalo postupně dostávat do popředí zájmu. Část DRG skupin byla již uvedena do úhradových vyhlášek. K plošnému využití systému však do této doby nedošlo.

Zlomovým rokem by měl být rok 2012, kdy ministerstvo zdravotnictví plánuje vést úhrady veškeré nemocniční péče (až na malé výjimky) právě přes systém DRG. Základem tohoto posunu, je ukotvení systému v legislativě, které by měla přinést novela zákona č. 48 o veřejném zdravotním pojištění a další úhradové vyhlášky.

Do systému však samozřejmě nemohou byt zařazeny veškeré segmenty zdravotní péče. Výjimku bude tvořit některá vysoce specializovaná péče, u které nelze stanovit určitou střední cestu v nákladech na případ. Příkladem může být transplantace srdce nebo plic, kde mohou být vysoké rozdíly v nákladech, a to až v řádech milionů u jednotlivých pacientů.

Naposledy změněno: středa, 23. listopadu 2011, 13.22