Definice DRG klasifikace:

DRG je klasifikační systém, který zařazuje případy hospitalizace na základě tzv. atributů případu do DRG (skupin).

DRG lze obecně označit za klasifikační systém, tedy za jakýsi soubor pravidel, který umožňuje rozdělit jevy či objekty do skupin podle určitých vzájemých vlastností. Konkrétněji DRG řadíme do case-mix klasifikačních systémů. V případě case-mix systémů jde o nalezení určité podobnosti v léčení různých pacientů a to z hlediska nákladového a z hlediska klinické příbuznosti.

Ačkoliv je každý člověk, resp. pacient zcela jedinečný a respektování této jedinečnosti je základním předpokladem kvalitní zdravotní péče, lze i v případě léčení různých pacientů nalézt určitou podobnost, které lze využít. Je však více než jasné, že na každé úrovni řízení bude kladen důraz na odlišné charakteristiky pacientů a jejich onemocnění. Z pohledu adminitrátorů nemocnic a zdravotních pojišťoven bude hlavním aspektem výše finančních zdrojů, které jsou spojeny s léčením a spotřebovaným materiálem. Na druhé straně kliničtí pracovníci budou brát nejvyšší ohled na závažnost onemocnění, jeho prognózu, obtížnost léčení a riziko úmrtí.

Podobnost léčení jednotlivých pacientů lze však pozorovat až od určitého stupně zobecnění. K tomuto účelu slouží práve casemixové systémy (mezi které se řadí i DRG). Vztah mezi klasifikačními systémy, casemixovými systémy a DRG lze vidět na následujícím obrázku.

vztah mezi systémy klasifikace

Casemixové klasifikační systémy jsou jedním z nástrojů pro odlišení podstatných a nepodstatných rozdílů mezi léčenými pacienty. Rozdělují případy zdravotní péče v určitém souboru případů do skupin na základě klinické a ekonomické podobnosti.

DRG systém - Systém casemixové klasifikace zaměřený na případy hospitalizace akutní lůžkové péče, který řadí případy (pacienty) do skupin na základně klinické a ekonomické podobnosti.

Definice :

DRG systém je systém klinické klasifikace zařazující případy akutní lůžkové péče na základě vybraných atributů (vlastností) do skupin, které jsou si podobné z klinického hlediska a mají podobnou náročnost na čepání finančních zdrojů.

Má-li DRG systém efektivně fungovat, měl by splňovat následující podmínky:

a) případy spadající do jedné DRG skupiny jsou si klinicky podobné

b) finanční náklady na případ v rámci jedné drg skupiny jsou přibližně stejné

c) systém musí mít přijatelný počet DRG skupin, tak aby nebyl příliš obsáhlý a náročný na administrativu

d) charakteristiky pacienta by měli obsahovat informace běžně shromažďované v systému nemocničních výpisů

Systém DRG nepopisuje veškeré detaily případu, avšak zachovává všechny podstatné informace jako je délka hospitalizace, počet bodů za výkon, náklady na léky apod. Dochází tak ke snížení (redukci) objemu dat, avšak ne na úkor vypovídací hodnoty informací o případu hospitalizace.

Naposledy změněno: středa, 23. listopadu 2011, 10.48