10         Vyhledání požadované položky v číselnících

 

Pro vyhledání informace o požadované položce je možno využít systém parametrického výběru v číselnících, které jsou používány v systému vykazování zdravotní péče zdravotním pojišťovnám. Obsahují klinické, ekonomické údaje a informace o organizační struktuře zdravotnického zařízení. Všechny uvedené číselníky mají uchovánu historii definovanou obdobím platnosti každého číselníku s  parametry pro aktuální, ale i historická období.

 

   Umístění v menu:  Číselníky – Prohlížení

Cíl cvičení

Vybrat v číselníku hromadně vyráběných léků přípravek obsahující část názvu „acyl“. Dále vybrat ve stejném číselníku léky uvedené v příkladě 9, zjistit konečnou cenu a porovnat ji s cenou vykázanou  pro datum vykázání.

Kontext

       Výběr položek z číselníků dle zadaných kriterií je velice potřebnou funkcí, která je využitelná nejen v kontextu používání systému SW Lab DRG, ale najde své opodstatnění při mnoha činnostech středního zdravotnického personálu.

Scénář cvičení

Každý uživatel po přihlášení do systému SW Lab DRG vybere v menu volbu Číselníky-Prohlížení. Na obrazovce se objeví seznam všech číselníků používaných v rámci  práce s tímto systémem. Provedeme označení požadovaného číselníku.  V našem případě je to číselník hromadně vyráběných léčivých prostředků – HVLP. V pravé části obrazovky je okno „Vyhledávání“ do kterého vyplníte zadané parametry a stisknete tlačítko „Vyhledat“ viz  obr.  1.  V případě, chceme-li hledat řetězec znaků, který není na konci nebo na začátku, použijeme hvězdičky na začátku i konci řetězce a bude hledán název léku, který má zadaný řetězec na kterékoliv pozici názvu.

 

Obr. 1

 

 

V levé části obrazovky je seznam všech položek, které splňují výběrová kritéria. V tomto seznamu lze procházet jednotlivé položky. Klávesou ENTER dostaneme informace vybraného léčivého prostředku v pravé části obrazovky viz obr. 2

 

Obr 2.

 

 

Zadáním kódu do výběrového okénka „Kód léčivého přípravku“ vybereme tento konkrétní přípravek viz obr 3. I zde lze použít znaku hvězdička v případě, že použijeme zkrácený kód. Zadání 005* provedeme výběr všech léku začínající znaky 005 na prvních třech pozicích.

 

Obr. 3

 

Na obrázku číslo 4 jsou zobrazeny parametry vybraného léčivého přípravku včetně historie jeho cen. Pro datum vykázání 31.10.2007 dle příkladu číslo 9 je nalezena v období platnosti od 01.08.2006 do 31.12.2007 „Konečná cena“  ve výši 550.60 Kč viz obr. 4

 

 Obr 4

 

 

~ Ověřte svoje znalosti pomocí autotestu:

 

K čemu slouží zástupný znak otazník při zadávání výběrových podmínek a jaký je rozdíl v použití oproti znaku hvězdička?

Otazník slouží pro nahrazení jednoho znaku v hledaném řetězci u textových položek; v použití znaku „?“ a „*“ žádný rozdíl není.

Otazník slouží pro nahrazení jednoho znaku v hledaném řetězci u textových a numerických položek; oproti tomu znak hvězdička „*“ slouží pro vyhledávání pouze u numerických položek.

Otazník slouží pro nahrazení jednoho znaku v hledaném řetězci u numerických položek; oproti tomu znak hvězdička „*“ slouží pro nahrazení jednoho a více znaků v řetězci.

Otazník slouží pro nahrazení jednoho znaku v hledaném řetězci u textových položek; oproti tomu znak hvězdička „*“ slouží pro nahrazení jednoho a více znaků v řetězci u textových položek.

 

V kterém číselníku najdete „Náhrada kyčelního kloubu“?

HVLP;

IVLP;

Pomůcky zdravotnické techniky;

Výkony.

 

Co obsahuje číselník „Kategorie pacienta“ a jaký má vliv na úhrady?

Obsahuje kódy, kterými jsou označovány stavy pacienta tzn. zda je pacient soběstačný (nezávislý na základní ošetřovatelské péči) nebo zda vyžaduje dohled a ošetřovatelskou pomoc, případně v jaké míře.

Obsahuje kódy, kterými jsou označovány jednotlivé věkové kategorie pacientů.

Obsahuje kódy, kterými je označováno zda se jedná o muže, ženu či dítě.

 

   
Zobrazit správné odpovědi
Naposledy změněno: pondělí, 21. listopadu 2011, 10.07