9              Výběr případu hospitalizací dle zadaných podmínek 3

 

Výběr případů hospitalizací lze provádět na základě výběrových kriterií zadaných uživatelem. Prohlížení vybraných případů hospitalizací je umožněno na různé úrovni detailu. Tento režim je vhodný pro detailní rozbor konkrétních případů hospitalizací a pro hledání případů, které jsou indikovány jako sporné z hlediska výše úhrad z veřejného zdravotního pojištění. V třetím příkladě této skupiny je uvedena možnost výběru případu hospitalizace konkrétního pacienta a detailní analýza průběhu hospitalizace až do úrovně poskytnutých výkonů a ZUM,ZULPů za celé zdravotnické zařízení.

 

   Umístění v menu:  Případy – Sestavené případy-doklady

Cíl cvičení

Vybrat případ hospitalizace pro fiktivního pacienta identifikovaného číslem pojištěnce, pro zdroj dat KDAVKY (Z = „P“) a pro současné období (TYP = „C“) a zjistit jaké léky byly podány na pracovišti s odborností 6T6.

Kontext

Výběr konkrétních případů dle identifikačních údajů pacienta s možností detailní analýzy na úrovni detailu případu, jednotlivých dokladů, kódů výkonů, léků a zdravotnických prostředků je příkladem využití při kontrole vykazování, výpisu průběhu hospitalizace pro řešení stížností, revizní činnost atp.

Scénář cvičení

Každý uživatel po přihlášení do systému SW Lab DRG vybere v menu volbu Případy – Sestavené případy-doklady. Na obrazovce se objeví veškeré případy hospitalizací DEMO subjektu. V pravé části je okno „Vyhledávání“, do kterého vyplníte zadané parametry a stisknete tlačítko „Vyhledat“ viz obr. 1. 

 

Obr. 1

 

Pro zadané parametry je nalezen jeden řádek případu hospitalizace. V tomto případě je zvýrazněn právě tento záznam a v dolní části obrazovky je přehled  všech dokladů této hospitalizace viz obr. 2. V případě, že pacient byl v zdravotnickém zařízení hospitalizován vícekrát, je nutné vybrat požadovaný řádek případu hospitalizace a označit jej klávesou ENTER. Pro tento zvýrazněný řádek je v dolní části přehled dokladů této hospitalizace.

 

Obr 2.

Pro snadnější vyhledání konkrétního druhu dokladu je možno využít setřídění sloupce „Druh“. Posunutím kursoru na položku „Druh“ se objeví nápověda o konkrétním druhu dokladů. Vybereme řádek „Zvlášť účtovaných léčiv a prostředků zdravotnické techniky“ (Druh = 03) a odbornosti  6T6 (Odb = 6T6). Potvrdíme tlačítkem „Řádek“ a získáme přehled léku vykázaných na vybraném dokladu viz obr. 3.

Zjištění názvu léku pro uvedené k=kódy je možné přesunutím kursoru na kód léku nebo podrobnější zobrazení v prohlížení číselníků.

Obr. 3

 

 

~ Ověřte svoje znalosti pomocí autotestu:

 

V kterém číselníku najdete vykázané kódy léků na vybraném dokladu?

V číselníku HVPL;

V číselníku IVLP;

V číselníku Náhrady;

V číselníku Pomůcky zdravotnické techniky.

 

Jaké další typy dokladů má vybraný pacient?

06-Poukaz na vyšetření a ošetření) a 02-Vyúčtování výkonů v ústavní péči;

06-Poukaz na vyšetření a ošetření a 02-Vyúčtování výkonů v ambulantní péči;

03-Poukaz na vyšetření a ošetření a 02- Vyúčtování výkonů v ambulantní péči.

 

Pro jaký typ péče je určen doklad 06 a jaký je jeho název?

Poukaz na vyšetření;

Vyúčtování výkonů v ambulantní péči;

Vyúčtování lékařské služby první pomoci;

Vyúčtování výkonů v ústavní péči.

 

   
Zobrazit správné odpovědi
Naposledy změněno: pondělí, 21. listopadu 2011, 10.27