8              Výběr případů hospitalizací dle zadaných podmínek 2

 

Výběr případů hospitalizací lze provádět na základě výběrových kriterií zadaných uživatelem. Prohlížení vybraných případů hospitalizací je umožněno na různé úrovni detailu. Tento režim je vhodný pro detailní rozbor konkrétních případů hospitalizací a pro hledání případů, které jsou indikovány jako sporné z hlediska výše úhrad  z veřejného zdravotního pojištění. V druhém příkladě této skupiny je uvedena možnost výběru případů za celé zdravotnické zařízení, který analyzuje souvislosti mezi výši úhrad a délkou hospitalizace zejména pro krátké hospitalizace, které nedosahují spodní meze dané číselníkem relativních vah. Jako další parametr je sledován důvod ukončení hospitalizace.

 

   Umístění v menu:  Případy – Sestavené případy-doklady

Cíl cvičení

Vybrat případy hospitalizace typ úhrady DRG ALFA, kde případy jsou kratší než dolní mez (spodní outlier) – parametr inlier = -1 a důvod ukončení hospitalizace je „Pacient propuštěn do ambulantní péče“ pro období roku 2008. Vybrané případy setřiďte sestupně podle relativní váhy (RV) a pro případ s největším RV zobrazte detail jeho sestavení grouperem. Proveďte modelaci na délku hospitalizace větší než spodní trimpoint vybraného případu hospitalizace.

Kontext

Výběr skupiny případů dle uvedených parametrů s možnosti detailního analýzy až na úroveň detailu případu s možností modelování variant sestavení případů je typickým příkladem využití při kontrole vykazování. Využití je zejména pro pracovníky pověřené vykazováním zdravotní péče a tzv. „kodéry“, kteří významně ovlivňují kvalitu vykazování a výši úhrad z veřejného zdravotního pojišťění.

Scénář cvičení

Každý uživatel po přihlášení do systému SW Lab DRG vybere v menu volbu Případy – Sestavené případy-doklady. Na obrazovce se objeví veškeré případy hospitalizací DEMO subjektu. V pravé části je okno „Vyhledávání“, do kterého vyplníte zadané parametry a stisknete tlačítko „Vyhledat“ viz obr. 1. 

 

Obr. 1

 

 

Pro vybrané případy provedeme sestupné třídění v řádku RV stisknutím tlačítka „ Setřídit tabulku dle tohoto sloupce sestupně“. Po této akci se třídící tlačítko obarví červeně. První řádek v pořadí je s nejvyšší hodnotou „RV“. Pro požadovaný řádek (v našem případě první v pořadí) provedeme stisknutím tlačítka „Grouper“ zobrazení detailu sestaveného případu s veškerými vstupními a výstupními parametry pro příslušnou verzi Grouperu a hodnotami číselníku relativních vah – viz obr. 2.

 

Obr 2.

Na obrázku č. 3. jsou detaily sestaveného a grouperem zařazeného případu hospitalizace. V rámci modelace lze upravit datum propuštění a tlačítkem „Zpracování“ je možné provést nové zpracování grouperem. Změnou data propuštění z 04.04.2008   na 05.04.2008 se změní hodnota relativní váhy z 4.3793 na 6.56895  viz obr. 4

Obr. 3

 

Obr. 4

 

 

 

~ Ověřte svoje znalosti pomocí autotestu:

 

Jak ovlivní úhradu případu překročení horního trimpointu?

Dojde k navýšení úhrady;

Dojde ke snížení úhrady;

Překročení horního trimpointu úhradu neovlivní.

 

Jaké jsou kódy ukončení hospitalizace a kde je zjistíme?

Ukončení hospitalizace je označováno čísly (kódy) 1 až 4 a jsou obsahem číselníku „Kategorie pacienta“.

Ukončení hospitalizace je označováno čísly (kódy) 01 až 08 a jsou obsahem číselníku „Ukončení léčení“.

Ukončení hospitalizace je označováno čísly (kódy) 01 až 06 a jsou obsahem číselníku „Číselník tarifu“.

Ukončení hospitalizace je označováno čísly (kódy) 1 až 8 a jsou obsahem číselníku „Ukončení léčení“.

 

Jaké jsou vstupní parametry grouperu?

Údaje o hospitalizaci (hlavní, vedlejší diagnóza, výkony, pohlaví, věk, atd);

Pravidla definičního manuálu, MDC, DRG báze a DRG skupiny;

Údaje o hospitalizaci (hlavní, vedlejší diagnóza, pohlaví, věk, atd.), MDC, DRG báze a DRG skupiny.

 

   
Zobrazit správné odpovědi
Naposledy změněno: pondělí, 21. listopadu 2011, 10.26