7              Výběr případů hospitalizací dle zadaných podmínek

 

Výběr případů hospitalizací lze provádět na základě výběrových kriterií zadaných uživatelem. Prohlížení vybraných případů je umožněno na různé úrovni detailu. Tento režim je vhodný pro detailní rozbor konkrétních případů hospitalizací a pro hledání případů, které jsou indikovány jako sporné z hlediska výše úhrad z veřejného zdravotního pojištění. V prvním příkladě této skupiny je uvedena možnost výběru případů v zadaném typu úhrad pro konkrétní pracoviště a konkrétní zdravotní pojišťovnu, které vykazují rozdíl maximální možné úhrady a úhrady větší než zadaný parametr. Detailním rozborem vybraných případů je možno indikovat chybu ve vykazování, která může mít za důsledek nižší úhrady od zdravotní pojišťovny.

 

   Umístění v menu:  Případy – Sestavené případy-doklady

Cíl cvičení

Vybrat případy hospitalizace pro ZP 211, pracoviště IČP = 8006205, typ úhrady DRG ALFA, rozdíl relativních vah (RV) > 1 pro období roku 2008. Vybrané případy setřiďte sestupně podle rozdílu RV a pro případ s největším rozdílem RV zobrazte detail jeho sestavení grouperem.

 

Kontext

Výběr skupiny případů dle uvedených parametrů s možností detailního analýzy až na úroveň detailu sestavení případu s možností modelování variant. Sestavení případů je typickým příkladem využití při kontrole vykazování. Využití je zejména pro pracovníky pověřené vykazováním zdravotní péče a tzv. „kodéry“, kteří významně ovlivňují kvalitu vykazování a výši úhrad z veřejného zdravotního pojišťění.

Scénář cvičení

Každý uživatel po přihlášení do systému SW Lab DRG vybere v menu volbu Případy – Sestavené případy-doklady. Na obrazovce se objeví veškeré případy hospitalizací DEMO subjektu. V pravé části je okno „Vyhledávání“ do kterého vyplníte zadané parametry a stisknete tlačítko „Vyhledat“ viz obr.  1.

 

Obr. 1

 

 

Pro vybrané případy provedeme sestupné třídění v řádku Rozdíl RV stisknutím tlačítka „Setřídit tabulku dle tohoto sloupce sestupně“. Po této akci se třídící tlačítko obarví červeně a první řádek v pořadí je s nejvyšší hodnotou „Rozdíl RV“ viz obr. 2

 

Obr. 2

 

 

Pro požadovaný řádek (v našem případě první v pořadí) provedeme stisknutím tlačítka „Grouper“ provedeme zobrazení detailu sestaveného případu s veškerými vstupními a výstupními parametry pro příslušnou verzi Grouperu a hodnotami číselníku relativních vah – viz obr 3. 

 

Obr. 3

 

 

Na obrázku č. 4. jsou detaily sestaveného a grouperem zařazeného případu hospitalizace. V rámci modelace lze upravovat veškeré vstupní parametry a tlačítkem „Zpracování“ je možné provést nové zpracování grouperem nebo lze provést automatické záměny diagnóz a prohlížení veškerých možných kombinací tlačítkem „Kombinace“.

 

 

Obr. 4

 

 

~ Ověřte svoje znalosti pomocí autotestu:

 

Které vstupní parametry ovlivní zařazení případu do skupiny DRG ?

Hlavní diagnóza, vedlejší diagnóza, výkony, pohlaví, způsob ukončení hospitalizace, délka pobytu, věk;

Hlavní diagnóza, vedlejší diagnóza, pohlaví, způsob ukončení hospitalizace, délka pobytu, věk;

Hlavní diagnóza, vedlejší diagnóza, výkony, pohlaví, způsob ukončení hospitalizace, datum ukončení hospitalizace, věk;

Hlavní diagnóza, vedlejší diagnóza, výkony, způsob ukončení hospitalizace, délka pobytu, věk.

 

V kterém číselníku je seznam případů DRG (bází) a ve kterém jsou hodnoty relativních vah?

Číselník BASE DRG a číselník tarifu;

Číselník tarifu a číselník Diagnózy;

Číselník BASE DRG a číselník relativních vah DRG;

Číselník tarifu a číselník relativních vah.

 

Co označuje pátá pozice kódu DRG skupiny a jaké hodnoty nabývá?

Označuje zda se jedná o chirurgickou či nechirurgickou DRG, nabývá hodnot 01-29 u chirurgických DRG a 30-59 u nechirurgických DRG.

Označuje závažnost DRG, nabývá hodnot 0 až 3 (0 - bez závažnosti,1 – bez komplikací a komorbidit, 2- s komplikace a komorbiditami, 3 – velké komplikace a komorbidity).

Označuje DRG bázi, pod kterou DRG skupina spadá.

 

   
Zobrazit správné odpovědi
Naposledy změněno: pondělí, 21. listopadu 2011, 10.25