6              Analýza skupin DRG vykázaných pracovištěm

 

Aplikace umožňuje využít multidimenzionální analýzy poskytnuté zdravotní péče ve struktuře jednotlivých skupin DRG v definované časové řadě. Je vhodným nástrojem pro posouzení struktury poskytované péče na úrovni jednotlivých pracovišť, ale i celého zdravotnického zařízení. Je možný rozpad jednotlivých MDC skupin přes DRG báze až na úroveň DRG skupin, kde poslední znak identifikuje míru komplikací nebo komorbidit (CC), kdy 1 – bez CC, 2 – s CC, 3 – s vážnými CC (MCC). 

V rámci této analýzy lze nastavovat další požadované výběry – například zdravotní pojišťovnu, typ úhrady a další. Je možné vybrat další sledované ukazatele (míry) – např. průměrný ZUM,ZULP, maximální a minimální ZUM,ZULP.

 

Umístění v menu:  Prohlížení – ROLAP

 Cíl cvičení

Z předdefinovaného výstupu „Demografie“ provést analýzu počtu případů hospitalizace, case mixu, ZUM,ZULP, minimálního ZUM,ZULP a maximálního ZUM,ZULP, pro nemocnici DEMO,  období leden roku 2007, leden roku 2008, oddělení  00064211.205 po jednotlivých DRG skupinách (5 místných) dle typu úhrad.  Nově vytvořený výstup uložit jako tabulku v EXCELu a vytisknout.

Kontext

Uvedený příklad dává přehled o rozsahu a struktuře poskytnuté péče pro zadané pracoviště nebo pro celé zdravotnické zařízení. Je možné sledovat trendy v oblasti klinické tj. jaké případy hospitalizací jsou pracovištěm realizovány, jaká je míra komplikací a komorbidit těchto případů. Dále je možné sledovat parametry i z hlediska ekonomického tj. jaký je poměr mezi jednotlivými typy úhrad a jak je lze ovlivnit. Dalším ekonomickým pohledem může být analýza nákladů v oblasti léků a materiálů, kde se projevují veliké rozdíly v rámci srovnatelných typů zdravotní péče.

Scénář cvičení

Každý uživatel po přihlášení do systému SW Lab DRG vybere v menu volbu Prohlížení ROLAP. Stisknutím tlačítka L „načíst“ se otevře dialogové okno, ve kterém vyberete položku „Demografie“ a potvrdí tlačítkem OK.

Stisknutím tlačítka „Otevřít OLAP navigátor“ se otevře dialogové okno, kde provedeme :

·        Přesun dimenze „Typ úhrady“ do části „Řádky“

·        Přesun dimenze „DRG“ do části „Řádky“

·        Zrušení dimenze „Věk“ v části „Řádky“

·        Výběr ukazatelů v položce „Míry“ v části „Sloupce“: Casemix, Poč_případů, ZUM_ZULP, Min_ZUM_ZULP, Max_ZUM_ZULP, Prům_ZUM_ZULP

·        Přesun dimenze „Období“ do části „Sloupce“

·        Zrušení dimenze „Pohlaví“ v části „Sloupce“

·        Nastavení dimenze „Období“ pro měsíc 01 roku 2007 a 01 roku 2008

·        Nastavení parametrů v části „Filtr“ : organizační struktura-odd 00064211.205

 

Po potvrzení OK dostaneme výstupní tabulku viz obr. 1, kde dimenze „Typ úhrady“ a „DRG“ jsou agregované.

Obr. 1

 

 

Tlačítkem „Drill position“ umožníme rozpad vybrané dimenze vždy na pozici, na které stojíme.   Po této akci se objeví pro všechny dimenze, které mají hierarchii znak +. Stisknutím tohoto znaku na úrovni dimenze „Typ úhrady“ dostaneme jednotlivé složky této dimenze viz obr. 2.

Stiskem tohoto znaku na úrovni dimenze „DRG“ dostaneme pro zvolený typ úhrady dvou místné MDC skupiny a dalším rozpadem čtyř místné báze DRG. Poslední úrovní jsou pěti místné skupiny DRG. Výstupem na základě zvolených parametrů je tabulka uvedená na obrázku 2. Pro potlačení prázdných řádků je možno použít tlačítka „Potlačit prázdné řádky/sloupce“. Chceme-li mít pro jednotlivé dimenze jejich názvy stiskneme tlačítko „Zobrazit vlastnosti“ viz obr. 3. Výstup do EXELu je možný po stisknutí tlačítka „Spustit Excel“.  Provedeme tisk standardním způsobem.

 

 

Obr 2.

 

 


Obr 3.

 

 

 

~ Ověřte svoje znalosti pomocí autotestu:

 

Jaký je rozdíl z hlediska úhrad mezi typem úhrad „DRG ALFA“ a „Paušál“?

Paušál je zafixovaná platba, která se nezvyšuje; DRG ALFA je zafiovaná platba, která se každoročně navyšuje o daný koeficient.

DRG alfa narozdíl od paušálu nezohledňuje ekonomickou a klinickou náročnost případu.

Paušální způsob úhrady nerozlišuje komplikovaný a snadný případ, DRG ALFA tyto vlastnosti rozlišuje.

 

Jak zjistíte, které „Vyjmenované skupiny“ jsou prováděny v DEMO zařízení a na kterém pracovišti?

V dimenzi Typ úhrady zvolíme možnost VYJSK, v dimenzi ZZ zvolíme příslušné zařízení a dimenzi Org_str nastavíme na vybrané pracoviště.

V dimenzi Typ úhrady zvolíme možnost AMB, v dimenzi ZZ zvolíme příslušné zařízení a dimenzi Org_str nastavíme na vybrané pracoviště.

V dimenzi Typ úhrady zvolíme možnost VYJSk, v dimenzi ZZ zvolíme příslušné zařízení.

V dimenzi Typ úhrady zvolíme možnost Vše, v demenzi ZZ zvolíme příslušné zařízení a dimenzi Org_str nastavíme na vybrané pracoviště.

 

   
Zobrazit správné odpovědi
Naposledy změněno: pondělí, 21. listopadu 2011, 10.23