Pojem

Vysvětlení

ALFA DRG

Skupina DRG bazí, definovaných úhradovou vyhláškou, vybraných pro relativně vysokou nákladovou homogenitu a relativně nízkou manipulovatelnost jako DRG baze vhodné pro přímou úhradu pomocí DRG.

atributy případu

Atributy případu, neboli přesněji "atributy hospitalizačního případu pro klasifikační systém IR-DRG 1.2" jsou informace o hospitalizačním případu, které jsou nezbytné pro správné zařazení případu hospitalizace do DRG skupiny.

Atributy případu jsou:

  • hlavní diagnóza
  • vedlejší diagnózy
  • výkony
  • pohlaví
  • porodní váha
  • způsob ukončení
  • délka pobytu
  • věk

Postup získání vstupních atributů je dán Metodikou sestavení případu hospitalizace.

Case-Mix (CM)
 

Pojem Case-Mix může dle kontextu nabývat dvou významů:

  • Skladba případů: pojem Case-Mix v obecné rovině znamená skladbu nebo sestavu hospitalizačních případů (také je překládán méně vhodně jako „směs pacientů“).
  • Suma relativních vah případů: Case-Mix jako číselná hodnota je součet relativních vah všech případů ukončených v určitém časovém období (např. rok) v definované jednotce (např. nemocnice).

Pojem je používán nekonzistentně a proto je nutné rozlišit podle kontextu, zda jde o Case-Mix (v jednom ze dvou uvedených významů) nebo Case-Mix Index.

Case-Mix Index (CMI)
 

Case-Mix Index je index průměrné spotřeby zdrojů na jeden případ pro definovanou jednotku (např. nemocnici, kraj, ČR) a období (např. rok).

Case Mix Index zdravotnického zařízení je suma Relativních vah případů hospitalizace dělená počtem případů léčených v určitém období.

Complication & Comorbidity (CC)
 

Komplikace a přidružená nemoc; v kontextu DRG jde o komplikace a přidružené nemoci případu hospitalizace.  Přidružená nemoc existuje při přijetí; komplikace vzniká až po přijetí.

Pro klasifikaci IR-DRG nemá rozlišení mezi komplikací a přidruženou nemocí žádný význam.

Diagnóza se na místě vedlejší diagnózy případu může uplatnit pro potřeby klasifikace IR-DRG (jakožto CC nebo MCC) je-li v Definičním manuálu v Apendixu „A“ a zároveň není-li kombinace hlavní diagnóza - vedlejší diagnóza v Apendixu „C“.

DRG bez CC je DRG skupina nejnižšího stupně závažnosti (1), tedy bez Definičním manuálem uznaných komplikací či přidružených onemocnění.

DRG s CC je DRG skupina středního stupně závažnosti (2) s komplikací nebo přidruženým onemocněním, které ovlivňují náklady nebo délku hospitalizace.

DRG s MCC (=Major CC) je DRG skupina nejvyššího stupně závažnosti (3) s významnou komplikací nebo přidruženým onemocněním, které výrazně ovlivňují náklady nebo délku hospitalizace.

Číselník Relativních vah

Číselník obsahující pro jednotlivé DRG (skupiny):

  • kód a název DRG
  • hodnotu relativní váhy
  • průměrnou délku pobytu (ALOS)
  • horní a dolní trim-point
  • případně další informace (např. informace o nákladech nebo četnosti případů v DRG)

DRG (pl. DRGs)

Diagnosis Related Group (pl. Groups), dle kontextu:

  • viz DRG (skupina)
  • viz DRG báze
  • viz DRG (systém)
  • viz DRG markery

DRG (skupina)

DRG je skupina případů hospitalizace klinicky a ekonomicky podobných. Případ hospitalizace je zařazen do DRG na základě atributů případu.

DRG (systém)

Klasifikační systém typu case-mix zařazující případy hospitalizace do nákladově a klinicky podobných skupin, tzv. DRG (pl. DRGs).

DRG báze

Báze DRG je střední úrovní v klasifikaci DRG. Agreguje DRG skupiny bez CC, s CC a s  MCC (viz Complication & Comorbidity).

Báze je dána prvními 4 (YYYYx) znaky z pěti číselného kódu DRG.

Pojem „báze DRG“ vychází z užívaného výrazu „base group“, což je někdy překládáno jako „základní skupina“; výraz „báze“ je ale užíván častěji.

Jen cca deset bází se dále nedělí podle CC (DRG skupiny pak mají „0“ jako poslední znak kódu); ostatní báze se dále štěpí podle přítomnosti CC/MCC (výsledná skupina DRG má jako poslední znak kódu „1“ nebo “2“ nebo „3“)

DRG markery

Speciální (uměle vytvořené) kódy výkonů potřebné pro správné zařazení případů hospitalizace. DRG markery poskytují podrobnější informace např. o laparoskopickém (torakoskopickém) výkonu, kardiochirurgických výkonech, váze novorozence či délce trvání mechanické plicní ventilace.

hlavní algoritmus

Úplný a jednoznačný algoritmus (postup) zařazení případu do konkrétní DRG (skupiny).

Hlavní algoritmus je algoritmus referenční, tedy jediný správný.

HTP

viz trim-point

Index

(v úhradové vyhlášce)

Pojem používaný úhradovou vyhláškou 2009 pro Relativní váhu DRG (skupiny)

Klasifikace

(v úhradové vyhlášce)

Pojem používaný úhradovou vyhláškou pro klasifikační systém IR-DRG 1.2, verze 006.2009

klasifikace / klasifikační systém

Systém rozdělující (=klasifikující) prvky na základě definovaných atributů případu do definovaných skupin. Příkladem klasifikačního systému je klasifikace živočichů (savci, ryby, …) nebo barev (červená, modrá, …). Klasifikace stejného objektu může být dle potřeb provedena různě, např. klasifikace barev může být např.:

  • černá a bílá (2 barvy)
  • paleta šedé barvy (např. 1000 odstínů)
  • barevná paleta (např. 16,7 mil. barev)

kritický výkon

Výkony vyjmenované v příloze „B“ Definičního manuálu.

Tyto výkony se uplatňují (přesněji řečeno - mohou uplatnit) při klasifikaci případu v DRG systému. Výkonů je (v aktuální české verzi IR-DRG) cca 1200; naprostou většinou jde o operační výkony. Kritické výkony zahrnují také DRG markery (tedy výkony zavedené kvůli DRG klasifikaci, rozlišující podrobněji typ výkonu, ke kterému se váží).

LOS

délka pobytu (též LOS od anglického Length Of Stay) je pro případ hospitalizace definována jako:  

datum propuštění - datum přijetí + 1

(za propuštění bývá považován i překlad na lůžko následné péče nebo úmrtí)

LTP

viz trim-point

MDC

Major Diagnostic Category (MDC) je první úroveň klasifikace. Každá MDC odpovídá jednomu orgánovému systému nebo jedné etiologii.

MDC je dána prvními 2 znaky z pětičíselného kódu DRG skupiny (YYxxx). IR-DRG má 25 MDC.

Náklady  případu hospitalizace

Suma všech nákladů (přímých i nepřímých) vztahujících se ke  konkrétnímu případu hospitalizace.

NRC

Národní referenční centrum

Obecný tarif

Obecný tarif je obvyklá nákladová hodnota rozpočtové jednice.

Pojem „obecný“  znamená, že při výpočtu nejsou použity tarify (nákladové hodnoty rozpočtových jednic) konkrétní nemocnice, kde byl pacient hospitalizován, ale hodnoty tarifů vypočtené na statistickém vzorku nemocnic.

Tato metoda přiřazení nákladů na případ hospitalizace koriguje nevyváženost v Seznamu výkonů.

Obecné tarify používají těchto rozpočtových jednic:

  • bod za výkon
  • ošetřovací den
  • minuta operačního sálu

a to v rozkladu podle

  • agregované odbornosti
  • kategorie nemocnice (podle NRC)
  • třídy DRG skupiny

Parametry DRG

(pro úhradovou vyhlášku)

Parametry (ukazatele), jejichž výpočet je nutný v rámci postupu stanoveného úhradovou vyhláškou (jedná se např. o Relativní váhu případu hospitalizace nebo o Case-Mix).

Počty případů hospitalizace vynásobené Indexy

(v úhradové vyhlášce)

Pojem používaný úhradovou vyhláškou 2009 pro Case Mix

viz Case-Mix

případ hospitalizace (akutní)

Případ akutní hospitalizace je časově souvislý pobyt nemocného v jedné nemocnici (IČZ) na lůžku akutního typu. Za časově souvislý pobyt se považuje podle platné metodiky i hospitalizace přerušená na ne více jak jeden kalendářní den (pokud je pacient přijat do téhož zařízení v den propuštění nebo následující den, jde stále o pokračující případ).

Přesnou definici obsahuje časově příslušná verze Metodiky sestavení případu hospitalizace.

Relativní váha / RV

Dle kontextu:

  • viz Relativní váha případu
  • viz Relativní váha DRG (skupiny)

Relativní váha DRG (skupiny)

Index (poměrné číslo) popisující míru obvyklé spotřeby zdrojů (nákladů) na péči poskytnutou pacientům dané DRG.

Tento index souvisí do jisté míry s klinickou složitostí případu.

Relativní váhy (RV) se obvykle stanovují pro určité období z reálných dat (nákladů na případy hospitalizace) předchozích období. Postup výpočtu konkrétní verze RV je dán odpovídající verzí Metodiky výpočtu RV, výstupem tohoto výpočtu je konkrétní Číselník RV.

Bližší informace viz Metodika výpočtu RV a Číselník Relativních vah

Relativní váha DRG případu
 

Index (poměrné číslo) popisující míru obvyklých nákladů na péči poskytnuté pacientům dané DRG skupiny s přihlédnutím k tomu, zda pacient je inlier nebo outlier.

Relativní váha (RV) případu je dána Relativní váhou příslušné DRG (skupiny), do které je případ zařazen a Metodikou přiřazení Relativní váhy k případu hospitalizace. Relativní váha případu, který je inlier, se rovná relativní váze DRG (skupiny).

Skupiny vztažené k diagnóze podle Klasifikace

(v úhradové vyhlášce)

Pojem používaný úhradovou vyhláškou 2009 pro DRGs.

viz DRGs (DRG „skupiny“)

TEP DRG

Skupina DRG bazí, definovaných úhradovou vyhláškou, vybraných pro přímou kontraktaci mezi nemocnicí a zdravotní pojišťovnou (jedná se o individuálně smluvně sjednanou složku úhrady, tzv. vyjmenované skupiny).

trim-point

Pro konkrétní DRG (skupinu) bývá stanoveno určité rozpětí délky pobytu (LOS), které je považováno za „obvyklé“ či „přiměřené". Případy spadající do tohoto rozmezí se nazývají inlier (plurál inliers) a délky pobytu ohraničující toto rozmezí se nazývají horní trim-point (HTP od anglického High Trim-Point) a dolní trim-point (LTP od anglického Low Trim-Point). Případy hospitalizace spadající mimo toto se nazývají outlier (plurál outliers).

Matematicky vyjádřeno:

  • inlier: (LOS >= LTP) AND (LOS<=HTP)
  • spodní outlier: LOS < LTP
  • horní outlier: LOS > HTP

úhradová vyhláška

Vyhláška ministerstva zdravotnictví, kterou se stanoví hodnoty bodu, výše úhrad zdravotní péče hrazené ze zdravotního pojištění a regulační omezení objemu péče poskytnuté a hrazené z veřejného zdravotního pojištění pro rok 2009 (pokud není v textu určeno jinak)

úhradová vyhláška 2007

Úhradová vyhláška na rok 2007 : 619/2006 Sb.

úhradová vyhláška 2008

Úhradová vyhláška na rok 2008 : 383/2007 Sb.

úhradová vyhláška 2009

Úhradová vyhláška na rok 2008 : 150/2008 Sb.

Vstupní věta Grouperu
Výstupní věta Grouperu

Vstupní věta Grouperu je datová věta s definovaným datovým rozhraním, která obsahuje soubor informací (povinných a nepovinných), které Grouper používá pro zařazení případu hospitalizace do DRG.

Výstupní věta Grouperu je datová věta s definovaným datovým rozhraním, která obsahuje informace o zařazení případu hospitalizace do DRG a případně informace o chybách, ke kterým do šlo v průběhu zpracování. Obvykle je obsahem Výstupní věty Grouperu i kopie vstupní věty grouperu.

Bližší informace naleznete v dokumentaci Grouperu.

zařazení (též zagroupování)

Postup, při kterém je konkrétní případ hospitalizace zařazen do DRG (skupiny). Zařazení probíhá na základě hlavního algoritmu a atributů případu.

Zařazení může probíhat manuálně (zařazení člověkem dle definičního manuálu) nebo automatizovaně s využitím počítačového programu, tzv. Grouperu.

Naposledy změněno: středa, 9. listopadu 2011, 12.45