Klíčová slova: Parametry DRG, parametry produkce

 

Kapitola je zaměřena na vysvětlení pojmů parametry DRG a parametry produkce. Seznámíme se v ní s jednotlivými parametry a následně si v navazujících kapitolách vysvětlíme co si pod jednotlivými pojmy představit.

 

Parametr je obecně ukazatel (případně soubor ukazatelů), který charakterizuje určitou vlastnost případu nebo skupiny případů. V rámci DRG se může jednat o ukazatele pro konkrétní případ, nemocnici, DRG skupinu, všechny DRG skupiny apod.

V jedné z předchozích kapitol jsme se již o vlastnostech případu zmínili. Jednalo se o vlastnosti, které jsou na vstupu aplikace (hl. diagnoza, věk, pohlaví). Tedy o ty, které jsou nutné pro řazení případu do DRG. U parametrů, tak jak se jimi budeme zabývat v následující kapitole, se jedná o vlastnosti celkového systému DRG a klasifikované produkce.

Parametry DRG: Ukazatele pro případy konkrétní  DRG skupiny nebo ukazatele, které jsou společné pro případy všech skupin.

 

Parametry produkce: Hodnota ukazatele pro konkrétní případ či skupinu případů.

 

Parametry lze dělit na relativní a absolutní.

·        Relativní parametry představují číselné hodnoty vyjadřující poměrnou velikost sledované veličiny, která je vyjádřena bezrozměrným číslem.

·        Absolutní parametry vyjadřují absolutní velikost v konkrétních jednotkách.

 

  Příklad: Jedním z parametrů DRG je průměrná délka (doba) hospitalizace, pro určitou DRG skupinu.  Parametrem produkce je pak skutečná délka hospitalizace konkrétního pacienta.

Naposledy změněno: pátek, 22. července 2011, 17.03