bdr logo Bdr


Úvod


V této úvodní kapitole se seznámíme s cíli a strukturou kurzu, s uspořádáním kapitol a některými grafickými konvencemi, které Vám umožní lépe se v textu orientovat.



Komu je kurz určen?

Kurz „Laboraton informační systémy“ je určen zájemcům o praktické využití informačních systémů v biochemických, hematologických a mikrobiologických laboratořích. Kurs se podrobně zabývá základními funkcemi informačního systému OpenLIMS a způsobem jak tyto funkce využít v laboratorní praxi. Kurs doplňuje výklad praktických cvičení na využívání systému openLIMS a umožňuje samostatnou přípravu studentů na praktické úlohy. Z tohoto důvodu je také nutné, aby studenti měli přístup k cvičné verzi systému OpenLIMS a mohli si popisované funkce prakticky vyzkoušet.



Co bude umět absolvent kurzu?

Absolvent kurzu bude vědět:

· jaké jsou základní funkce informačního systému pro podporu práce v biochemicko-hematologických a mikroniologických laboratořích (práce s mikrobiologickou žádankou je náplní poslední lekce kursu)

· jak postupovat při realizaci cvičných úloh s informačním systémem openLIMS



Jak studovat?

Základní funkce OpenLIMS jsou zpracovány celkem do deseti kapitol. První, úvodní kapitola, se věnuje životnímu cyklu žádanky z pohledu informačního systému. V ostatních kapitolách je detailně popsán způsob práce se systémem OpenLIMS v jednotlivých fázích tohoto cyklu. Z tohoto důvodu doporučujeme, aby student postupoval při studiu sekvenčně od první kapitoly. Někeré z kapitol předpokládají, že si student přednášenou látku prakticky ověří buď samostatně nebo v rámci cvičení práce s informačními systémy ve zdravotnictví.
Poslední kapitola rozšiřuje nabyté znalosti o oblast mikrobiologických laboratořích, jejichž pracovní postup je odlišný od laboratoří biochemicko-hematologických.

Na úplný závěr kursu je zařazen test základních znalostí pro ověření nakolik student porozuměl probírané látce.



Použité grafické symboly

K rychlejší orientaci v textu slouží navigační ikony. V kurzu jsou použity tyto ikony.



ikona - Ikona uvádí zvláště důležitou poučku nebo definici.


i - Ikona uvozuje doplňující a rozšiřující informace k probírané látce



Naposledy změněno: pátek, 22. července 2011, 17.03